Här skall konserveras

Problem uppstår när man skall frysa, konservera ett tillstånd. Särskilt om tillståndet är rörligt och ingen egentligen vet vad som är eftersträvansvärt.

Alla ropar långsiktigt och skruvar åt locket hårdare på konserven. Vad som finns i burken bestämmer var och en efter egen agenda. Förpackningsdatum är inte så viktigt, bara det är tillräckligt ouppnåeligt, akademiskt exklusivt.

Hade det funnit möjlighet att återställa vikingatiden kan du ge dig katten på att en grupp tvivelaktiga människor hade definierat denna tidsperiod som det mest optimala. När allt var frid och fröjd, grönt och skönt balanserat. Ja, bortsett från något ovälkommet svärdshugg i sidan eller huvudet skulle de med allra största säkerhet säga att – Vikingarna, de kunde de där med balans och natur!

Men, som tur är kan vi inte återgå till vikingatiden. Det förstår även biologer med konservering, bevarande på hjärnan. Det skulle bli för obekvämt helt enkelt och ingen skulle ta dem, biologerna på allvar.

I stort är det dock vad de håller på med, bevararna, konservationisterna. Att definiera, förklara att ”då och då” var det ”si och så” och det är eftersträvansvärt, ditåt skall vi med naturen.

Om resan till detta tillstånd, ögonblick är trevligt för människorna runtomkring struntar de högaktningsfullt i.

Tyst, jag håller på med min konservburk, stör mig inte för helvete!

I den bevarande biologens värld finns inte människan. Jo, mänskliga biologer finns. Men, utöver det är det oklart. Vi är mest till besvär vi övriga icke bevarande människor.

Jag tittar ut genom fönster och undrar hur många konservburkar jag själv skulle kunna samla ihop. Det blir många faktiskt – odlingslandskapet från 1630, beteshagarna från samma tid, torpen från 1700, skogen från 1900, boningshuset från mitten av 1800-talet.

Det blir en förfärlig massa burkar med tilltalande innehåll. På den obligatoriska varudeklarationen kan man utläsa följande: 50% Människa och 50% Natur. Kan öppnas och förslutas när helst  önskas. Förvaras som det passar, inte för mörkt och inte för kallt beroende på årstiden.

Bevarandesidan har onekligen ett problem av gigantiska mått när de försöker bevara ett givet tillstånd i en ständigt föränderlig natur. Det är som att titta på en berg och dalbana och säga att nu är det bra, nej nu, nej vänta tills den är på toppen, ja där, nej inte ner igen.

Det andra problemet är att de inte vet med säkerhet hur länge åkturen pågått, när den började eller om den kan tänkas sluta. De skapar en hypotes om längden, hastigheten och amplituden utifrån vilken de drar långtgående slutsatser om det bästa tillståndet.

Tillstånden, konservburkens innehåll visar de sedan upp för världen och säger – Hit skall vi, till nirvana.

På deras innehållsdeklaration står följande: Natur 98%, Människa 2% (varav biologer 99%). Skall inte öppnas. Förvaras nedfryst.

Gärna mörkt.

6 kommentarer
 1. Ja det är så lätt att glömma bort att de flesta arterna av levande organismer redan har försvunnit. Arter försvinner hela tiden och nya kommer till. Han den där gubben i England, Darwin hette han visst, han kom ju på detta för ganska så många år sedan. Han kallade detta för evolutuion. Undrar just om bevararna har läst någon av hans böcker. Antagligen inte för då borde de ha räknat ut att de har tagit sig an en övermäktig uppgift.

 2. Landsbygdsföretagare sa:

  Tack för en mycket välskriven beskrivning av hur extremisterna ser på landsbygden,det är obegripligt att våra politiker kan ta deras argument på allvar.
  Man överklagar snart allt som vi landsbygsbor försöker göra för att underlätta vardagen eller utveckla våra näringar ex.vis bygglov,avverkningar,rovdjursjakt och till och med myggbekämpning. Undrar hur man tänker sig att vi ska kunna upprätthålla den idyll som ska finnas när man behagar besöka oss på semestern.
  Jag vill ge en eloge till några kommunpolitiker från Bollnäs som vågat gå mot strömmen och driver ett mål som kan vara ett steg i rätt riktning,se Dn debatt 28/3.

 3. Lena sa:

  Jag läser dina inlägg, och förundras varje gång över din träffsäkerhet! Mitt i prick. Vi är många som bor på landsbygden och som har ett inskränkt liv pga av ulven. Jag har en vallhund och ville skaffa får… ingen idé med all varg i detta revir.. så trött! Tack för att du skriver och sätter ord på mångas tankar!

 4. Instämmer, skall vi låta våra marker buska igen och flytta in till det omskrutna ”miljonprogrammet”? Hur blir det då med asfaltsbarnens naturupplevelser?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: