Inte som förr

Det blåser snålt på kalfjäll och kring vår ursprungsbefolkning. Röster gör gällande att de inte lever som förr och att de därför minsann inte skall undgå varg.

Likt det lär finnas grader i helvetet, finns det i vargaktivistens verktygslåda av argument dåliga, sämre och riktigt usla försvar för vargens framfart. En inte så liten del av verktygslådan består av förvridna idéer om naturen som det allra mest intelligenta, som ingen kan försvara sig mot.

Där kommer inte sällan indianerna in. De amerikanska då. De som verkligen visste att leva i samspel med naturen, som därefter förevigats i snart sagt varje airbrushkulört som finns tillbuds. Ni vet det där om den sista floden, sista fisken och så vidare.

Att de drämde ihjäl rovdjur så fort de såg sig tvungna har fallit i glömska. Saker gör lätt det hos varg- och miljöaktivister. Det som är obekvämt, sant eller bara lite för komplicerat sorteras under kategorin propaganda från varghatare och miljösvin.

Sådana som bara tänker profit och trofé.

Våra egna indianer har dock inget att hämta hos aktivisterna. Så mycket har jag förstått genom att ha följt cirkusen kring den senapsgula, ständigt återvändande rendräparen.

Och det bärande argumentet för att de inte skall slippa helvetet med varg bland ren är att de minsann ”inte lever som förr”. De har kläder i syntetmaterial, kör skoter, tar bilder med mobiltelefoner, driver ren med helikopter och har tillgång till alla tänkbara moderniteter.

Går ingen nöd där inte och jävligt långt till shamantrumman.

Aja baja, säger vargaktivisten.

Hur levde de då förr? Vi leker med tanken att aktivisten som genom ett trollslag kunde skicka tillbaka varje same 150 år tillbaka i tiden, före länsstyrelser, penicillin och motordrivna fordon var uppfunnet.

En sak skall ni ha klart för er och det är att processen gjordes kort med predatorer. Inte frågan om någon helig djävla ”dansa med vargar” där inte. Man skidade efter vargarna tills de spydde upp maten, kräktes av utmattning och sedan körde man ett vargspjut rätt igenom gråpälsen.

Balans.

Men, men det är nog inte just den delen av ”som förr” aktivisten tänker sig när han myndigt fäller domen över samerna som ”alldeles för moderna”. Det är oklart vad de tänker egentligen. Det är det alltid.

Kanske vill de att samerna skall leva utan moderna sjukvård, att de skall kurera sig med mossa och lavar. Koka örtbrygd, slå på trumman och dansa cancerdansen – hoppas på det bästa. Eller att de skall förbjudas modern kommunikation och endast tillåtas röksignaler. Möjligtvis postgång om de själva rider med brevet i sporrsträck till hufvudstaden. Eller så är det kläderna. Inte kan en ursprungsfigur springa runt i skalkläder och skydda sig mot väder och vind med lager på lager enligt beprövad moderna teknik. Nej, bums på med vadmalen, renhuden och mössa med bjällror.

Nej, det är nog inte ”all in” aktivisten menar. De menar nog bara att samerna skall samexistera med vargar på vargars vis och inte på samers vis. Eftersom rennäringen ändå är så ”förbannat olönsam”, ”skattefinansierad” och så, kan de allt avvara ett par renar till vargarna och inte vara så förbannat egoistiska, profithungriga.

Bjuda till lite, liksom.

Att rennäringen går på knä som en följd av alla objudna matgäster är inte att tänka på. Det är som tidigare förklarat propaganda från varghatare och miljösvin, som inte förstår sig på naturen.

Av alla dåliga, usla och förvirrade argument om varg är nog den om ”inte som förr” det allra sämsta.

Inte oväntat naturligtvis när de knåpas ihop framför en dator, i ett med centralvärme reglerat bostadskomplex, långt, väldigt långt från naturens intelligens och balans.

7 kommentarer
 1. ...Otur när jag tänkeer.... sa:

  Jag anser att det är ett gemensamt problem, som vi har, står inför.
  Den som drabbas, protesterar!
  Djurägare, landsbygdsbefolkning, jägare och insatta människor och då rennäringen inkluderad….
  Men ser man till de omkostnader detta ”bär” med sig, så drabbas alla i samhället. Vård, Skola, Omsorg!
  inkluderat du och jag! Inte bara överstående uppräknade grupper…
  Det sker indragningar på de flesta offentliga yrkeskategorier, men inte i rovdjursbiten inkluderad VARGEN…

 2. KE sa:

  Bra att du tar upp detta verklighetsfrämmande och fåniga argument som betraktarna använder sig av.

 3. Torparanalysen sa:

  Hörru Naturbrukarn! Kommentarer överflödiga efter denna härliga drapa………Torparanalysen!

 4. renskötare sa:

  Det var der bästa jag läst på länge, klockren analys. Angående vargen så sa min farmors far: jag är så liten så jag orkar inte skida ikapp en varg så jag tar dom med gift. Gubben var 128 cm lång så jag förstår han men renskötare var han till han dog i åldern 70+

  • Tackar. Vi får hoppas att vi slipper komma till en nivå då gift är enda alternativet. Men, risken föreligger.

 5. T sa:

  Fantastiskt bra skrivet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: