VM i krismöte

Inför valfritt kommande världsmästerskap bör Sverige se till att en ny gren tar plats – krismötet. Förutsättningarna för medaljplats är goda till direkt lysande.

Inte sällan har Sverige kommit tillbaka med svansen mellan benen efter att världens alla motiverade idrottare drabbat samman. Den sloksvansade svenska truppen har vid ankomst till Sverige med några få undantag i någon marginalsport, fått förklara sig inför en samlad press.

Skoskav, interna bråk, magproblem, usla förberedelser och dåligt material har förklarats ligga bakom nederlagen. Att de andra helt enkelt är bättre, mycket bättre ligger långt bort som självklar förklaring.

Det finns dock en gren, eller möjlig gren där vi med all säkerhet skulle sopa mattan med alla.

Den tilltänkta grenen är alltså ”Krismötet”. Hålls i olika klasser – 30 minuter, 120 minuter och slutligen maratonmötet på hela 4 timmar.

Viktiga moment för tävlande är att de ”kan föra en dialog”, ”att de kan nå samförstånd” och ”att de ser långsiktigt”. Inga andra regler finns.

Vinner gör den som lyckas säga mest utan innehåll på längst möjliga tid. Stilpoäng ges naturligtvis för värdeladdade ord, floskler som exempelvis ”samsyn” och ”samverkan”.

Jag tror Sverige vinner. Här sitter det nämligen i ryggraden hos alla myndighetspersoner, politiker och tjänstemän att inte göra något innan något har hänt. Förklaringarna är flera och en av dem är att det kostar pengar att vara proaktiv, sätta upp trafikljus innan någon blir påkörd vid en skola. En annan förklaring är att de som är satta att bestämma är så ohemult förtjusta i just bestämmandet att de inte kan ta in något annat än vad de själva bestämt att de skall ta in.

Nu till vargen. Där finns en förfärlig massa människor som genom åren sagt lika många saker om hur det kommer att bli, vilka som kommer ta skada och så vidare.

På punkt efter punkt har det visat sig att de haft rätt. Väldigt sällan fel. De hade till och med rätt om att en människa skulle bli dödad av varg. Nu verkar det dock som att just det dödsfallet inte gills för att det skedde inne i ett hägn. Så, lite fel har de haft men de som däremot haft fel hela tiden, gruvligt fel är de som sagt ”det löser sig nog skall ni se”.

I en fungerande verklighet hade byborna i Åbo lyft på luren till myndigheterna och sagt – Nu ränner det runt vargar här och vi är inte roade. Snart händer något!

Efter det hade myndigheterna skickat ut en beväpnad person som expedierat vargarna till varghimlen. Punkt. Problemet löst och inga panikrubriker i Aftonbladet om vargskräck i Åbo. Inte heller hade tre stackars hundar behövt hamna i magen på vargarna.

Rubrikerna i kvällspressen har dock det goda med sig att det uppmärksammas av politiker – krismötesexperterna, eliternas elit som lätt klämmer ett maratonmöte utan att svettas. Varför skulle de svettas egentligen? Mötets syfte är inte att åstadkomma mer än själva mötet och en illusion om att något kommer att göras.

Det vet vi alla allt för väl vid det här laget att inget görs mer än att arrangera fler möten där man i ”samförstånd” för ”dialog” med ”de berörda”.

Under kommande år kommer många goda träningsmöjligheter att dyka upp för de som känner sig manade att vara med i krismöteslaget inför kommande VM. Jag kan livligt föreställa mig vad som sker när årets vargvalpar föds. Det lär bli fler än 150 stycken om trenden håller i sig.

Då blir det livat. Förbered er inför ett tufft träningsläger mot slutet av sommaren.

Vinner vi VM? Absolut.

2 kommentarer
  1. Micke sa:

    Vad händer om man skulle råka besluta något inom den stipulerade tiden? Automatisk diskvalificering, troligen. Men inte heller här lär det föreligga någon risk för att de Svenskes seger äventyras. Helt klart så behöver vi bara ställa ut mötesstolarna, så är guldet bärgat!

    • Utvisning ges vid varje försök till pragmatism. Hänvisningar till empiriska studier kan ge avdrag. Osäkert dock om studierna stödjer fortsatta möten. Kan då ge pluspoäng. Krismöteskommittén håller för närvarande på att utreda regelboken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: