Projekt Troll – Del 3

Norge, Trysil, april 1976

Duetten hade klarat sig galant i snöovädret. De stora hjulen, bilens robusta utformning och väl tilltagna lastkapacitet gjorde att den lämpade sig särskilt för trolltransporter till de avlägsna platser som setts ut. Klart att ett riktigt terränggående fordon hade varit ännu bättre men det hade också dragit onödigt många blickar till sig.

Erik Snöfjäll visste att trollhanteringen var tvunget att ske så lågmält som möjligt. Han förstod det mest för att Anton hade sagt det. I praktiken gillade han inte alls att behöva vara tyst om trollen, hans älskade och spännande små liv.

Snöfjäll tänkte och småskrattade lite åt sitt upptåg med tullaren vid gränsen till Norge. Erik ville se reaktionen, om det blev någon och därför hade han sagt rakt ut vad han just gjort.

– Jag har släppt ut 6 trollungar i skogen i Trysil.

Det blev ingen nämnvärd reaktion, inte så som Erik förväntat sig att det skulle bli. Att han trots utebliven reaktion småskrattade handlade nog mer om nervositet. Hans upptåg, trolltyg kunde man säga var ju inte demokratiskt sanktionerat och beslutat. Det var deras, gruppens plan som han nu tagit första steget för att sätta igång.

Bollen, eller trollen var i rullning.

Snöfjäll tänkte inte berätta för Anton att han skojat med tullaren. Det förstod han att han skulle få skit för nu när Anton blivit chef för bland annat trollen på Svenska Väsenvårdsverket. Erik tyckte att Anton fegade en smula men nöjde sig så länge med att arbeta under honom, som assistent.

När Snöfjäll sett trollungarna ta sig ur Duetten och in i skogen för egen maskin kände han sig inte som en assistent direkt. Nej, han ville nog se sig mer som en agent, trollagent på hemligt uppdrag. Assistenter satt på trista grå arbetsrum och var inte ute på nattliga expeditioner och arbetade aktivt, med händerna för att trollberika de skogliga delarna mellan Sverige och Norge.

Erik var nöjd med sitt värv.

Han funderade en stund på vad som hade hänt om det redan funnits svenska och norska troll i skogarna, om det hade kunnat uppstå språkliga problem mellan de nya och gamla. Något att forska på, tänkte Erik – Language Difficulties Between Trolls of the Baltic Sea Region, Erik Snöfjäll 1976.

Han kände att framtiden låg i trollens händer. Där låg den säkert.

Alla likheter med verkligheten är helt oavsiktliga. Hänvisningar till dokument, rapporter, platser och personer är en ren slump. Av en slump finns dock en rapport med ett slående likt namn på nätet – Rapport från projekt VARG – Utgiven av Svenska Naturskyddsföreningen.
3 kommentarer
  1. Erik Snöfjäll, ja…jag vet en annan Erik, som var i Norge i ett liknande ärende…vad var det han hette nu igen i efternamn? J…nej I nånting

  2. Björn Isaksson sa:

    Ha, ha, det verkar som du sett den norska filmen ”Trolljägaren” som handlar om hur samhället försöker mörka att det finns troll och att dom ställer till stora skador.
    Det är inte helt olikt samhällets agerande i vargdebatten.
    Se den!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: