En arbetsplatsolycka

Det händer varje dag att olyckan är framme på arbetsplatser. Vassa roterande verktyg, tunga saker som faller eller heta redskap är de vanliga orsakerna. Ibland är det djur.

Det dröjde inte många minuter från det att den förfärliga nyheten om djurskötaren på Kolmården nått riksmedia tills dess att angreppet började definieras som en arbetsplatsolycka – ja, ni vet som en spik i foten.

Kanske inte riktigt som en spik i foten men någonting liknande, mer hanterbart än det faktum att en människa, ung kvinna blivit dödad av vargar.

På arbetstid. Och med speciell träning i bagaget.

Helt klart är det en arbetsplatsolycka och den som är ansvarig chef kommer utredas. Den svenska lagstiftningen kring ansvar på arbetsplatser är ganska tuff. Det kanske till och med är så att Kolmårdens chef får spendera en del tid innanför galler. Ofrivilligt då.

Men, det är i alla fall inte bara en arbetsplatsolycka. Långt ifrån faktiskt.

Kapsågar och andra roterande verktyg angriper nämligen inte i flock. Det finns ingen oberäknelig alfasåg som signalerar till övriga verktyg att nu är det dags, nu tar vi den här hantverkaren och gör en arbetsplatsolycka av honom.

Jag tror inte för ett ögonblick att den unga kvinnan ens tänkte i banorna av arbetsplatsolyckor när hon gick till jobbet. Om så vore fallet, om hon läst på eller ännu hellre om hennes chef läst på lite hade hon aldrig gått in i hägnet själv.

En komradio är ett uselt skydd mot vargar. Hur tänkte de där egentligen? Tänkte de att hon skulle hinna ropa på hjälp och att de övriga, uppenbarligen obeväpnade, skulle hinna undsätta henne?

Det hela verkar ogenomtänkt.

Eller är det så att ett tjänstevapen, ständigt buret runt höften skulle rasera hela affären med vargumgänge?

Vad skulle vargjobbarna säga då till barnen som frågade varför de bar vapen i varghägnet. Det skulle bli besvärligt krystat och definitivt inte en bra grund för fortsatt vargkramning.

Det landar nog där, tror jag. Att dansa med vargar har varit en bra affär för Kolmården. Folk har vallfärdat för nervpirrande möten med gråben. Ganska många har också råkat illa ut men de har sig själva att skylla enligt parkens expertis. Antingen har de varit rädda eller så har vargarna bara sökt lite kontakt. Eller mycket kontakt så att blodvite uppstått.

Att tumma på säkerheten, för det har de gjort, är vidrigt cyniskt. Särskilt när det sker inom en djurpark, i en miljö som skall företräda det goda. Om ett skumraskbolag inom oljeindustrin skiter i säkerheten så att någon dör är det ingen som förvånas. Men Kolmården?

Parkens chef uttalar sig och säger ”jag tror att det gick fort”. En annan tidning skriver om att hon var i vargarnas våld i 30 minuter.

Jag tror ingen riktigt fattar hur fruktansvärt det måste ha varit. Jag vet hur hundarna ser ut, de som blir dödade av varg och jag vet hur fåren ser ut. Hur en människa ser ut som blivit dödad av varg vet jag inte. Men jag kan gissa.

Och jag gissar på att det inte ser ut som en vanligt arbetsplatsolycka.

7 kommentarer
 1. mats sa:

  En balanserad och välskriven post, om en alldeles onödig händelse.
  Men hur är det, skogsarbetare som blir attackerade av björn, de får väl räkna med det, enligt naturvårdsverket?
  Om en fårbonde skulle bli attackerad av varg när han fredar sina får, är det också ”bara” en arbetplatsolycka?
  Jordbruksverket vill höja ansträngningarna för att ingen ska dödas på jobbet av tjurar, vilket händer varje år. Vad tänker Jordbruksverket och Naturvårdsverket göra för att ingen ska skadas på jobbet av varg, oavsett vilken sida av stängslet den är på?

  • Jag tror det blir som med miljöåtaganden som inte går att fullfölja när vargen träder in – de väljer helt enkelt att blunda med båda ögonen och hoppas att allt det dåliga försvinner.

 2. Bra skrivet! Cyniskt hanterat av Kolmårdens djurpark. Och i presskonferensen tar man ockå upp att man upplever det som ett problem att diskussionerna om vargens farlighet nu kan få en skjuts. Herregud, vilken relevans har det i sammanhanget, samma dag som en djurskötare har dödats av vargar???????

 3. Jag håller inte med i undertexten.
  Rubriken är nästan okej.

  Fatta mig rätt men det får vi se om du/ni gör.
  Är det rätt att inte offentliggöra hur en ”arbetsolycka” av den dignitet med allmänhetens intresse som denna faktiskt har.
  Det är en fråga som är känslig och med respekt för offrets anhöriga och närstående bör beaktas och tas hänsyn till, men faktum kvarstår.
  Vad hände under och efter att olyckan inträffade. Vilka tankar va det som for i huvudena på alla de personer på beslutande nivå som handlägger rovdjursfrågor och specifikt ”brinner” för vargen.
  Jag har nämnt det förr men det vore intressant att få reda på vad personerna på högt uppsatta positioner gjorde efter att den tragiska ”olyckan” inträffat.
  Det är ingen som kommer att få se eller veta, om ”skadan” dokumenterades. under arbetsolyckans pågående skede?
  Men jag befarar och det vill jag att ni ska skänka en tanke till eftertanke om vilka direktiv som de som vill att den här händelsen ska tystas ner tänkte, under tiden när de fick reda på att det hänt, eller kanske under själva den tragiska olyckans gång. för det va nog en plågsam arbetsolycka för många. och att det ska läggas locket på i ett sånt här specifikt fall, det vill jag inte ska ske.
  För det är nog inte många som kan komma med förklaringar till varför det tilläts hända, en arbetsolycka med den här speciella grundorsaken. Att vi Svenska medborgare ska lugnas och vaggas in i en falsk säkerhets tanke om att den Svenska vargen är ofarlig.
  Hon var anställd, det va hennes jobb, hon va utbildad, hade genomgått och tagit del av hur hon skulle göra om det skulle inträffa en ”arbetsplats” olycka. Men det gör det ännu mera beklämmande.
  Orsaken till att det har inträffat är ju att hon va med om att en eller flera vargar som vuxna och barn tidigare gullat med och i förlängningen det skal lugna allmänheten om att vargen är ett snällt djur. Vilket det kanske är, men hon tänkte nog inte på det , (när som jag och min man diskuterade den här händelsen under middagen, som för övrigt bestod av kött)
  Det va nog en plågsam och fruktansvärd arbetsplatsolycka. dels för offret som har kunskaper om hur hon skulle hantera en situation om en sådan skulle inträffa.
  Hon hade säkert fått instruktioner hur hon skulle skydda sig själv om något som i detta fall skulle inträffa.
  Det gör det ännu mer omskakande, att med de tankarna under middagen diskutera hur och varför en sådan sak tillåts inträffa. Det va nog många som bads va tysta under middagen i går, när det kanske togs upp om hur hon nog kände och försökte klara sig undan den hemska ”arbetsplatta” olycka. Där det s3edemera inte kunde sättas in åtgärder för att, stoppa den på gående ”incidenten” och på så vis förhindra fortsatta skador och på något sått lindra de skador som uppstod på henne. Den som vill påstå att det va en arbetsplatsolycka ska nog göra en omvärdering och sätta sig in i den hjärntvätt som den Svenska befolkningen utsatts för om att vargen är ofarlig och att vi inte ska oroa oss för den nu planerade utökningen av den Svenska vargstammen som ska få växa utan miniminivå och tak.
  Där har vi orsaken till den tragiska olyckan som inträffade. och med slutorden till berörda beslutande personer som rent informellt läser den här bloggen. Vill jag säga -Hoppas att ni nu förstår vad som kan och kommer att hända igen och omvärdera om den skräck som djurskötaren kände under attacken är något som ni inte vill lyssna på när Befolkningen som känner oro för sina anhöriga och övriga att de inte ska få genomgå samma scenario som den utbildade djurskötaren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: