Är du jägare, Erik Helmerson?

Dags att sanera Erik Helmersons arbetsrum från rovdjursvirus

Som naturbrukaren konstaterat tidigare är det inte alltid så lätt att vara journalist. Särskilt inte om man drabbats av rovdjursviruset och landsbygdshatet vilket många mindre kunniga journalister verkar ha gjort. Ledarredaktionen på DN är ingen smittfri zon.

Erik Helemerson har vaknat på fel sidan igen. Hans tidigare klavertramp räckte inte till för att spä på bilden om journalisten som oförsvarligt okunniga om landsbygden i stort och jakten i smått.

Jag saxar lite ur hans ”ledare” nedan. Egentligen borde det heta ”följare” därför att Helmerson slår in på exakt samma väg som alla andra som insjuknat i rovdjursfebern och utvecklat ett ensidigt perspektiv grundat på felaktigheter snarare än empiriska studier.

Nyligen skapades visst tumult när organisationens företrädare för våra elva varglän krävde att alla vargar skulle skjutas bort från landet. De ropade på ”fri skyddsjakt” och målade upp en bild av ett Sverige där ”naturen ligger öde” på grund av att ”björn, varg och lo tillåts växa okontrollerat”.

Ett av förbundets krav är att ”rovdjur som uppträder i omedelbar närhet av människas boning omgående ska avlivas, oberoende av bevarandestatus”. Förbundstidningens hemsida, jaktojagare.se, är ett stort skri från vildmarken av bitvis våldsam argumentation mot vargen och markeringar om att Stockholm inte ska diktera villkoren för landsbygdsborna.

Här hade det varit passande med någon form av evidens för Helmersons syn på saken. Det räcker liksom inte att bara säga att det är fel när det finns bevis för att det är onyttigt att låta rovdjur vistas bland människor därför att de då utvecklar ett icke gynnsamt beteende. Helmersons kritik mot förbunden är uttryck för hans personliga åsikt, ideologiskt färgat tyckande.

Vad Jägarnas riksförbund däremot villigt accepterar är att ta emot pengar från Stockholm. Och stockholmarna betalar lika villigt. I slutet av 2010 tog jordbruksdepartementet beslutet att ge förbundet 6 386 450 kronor. Bidraget skulle gå till ”rådgivning, utbildning och information i jakt- och viltvårdsfrågor samt sammanställning av besluts- och arbetsunderlag till myndigheter”.

Som skattebetalare, och liksom en stor majoritet av svenskarna anhängare av en livskraftig svensk vargstam, blir jag nyfiken på hur den rådgivningen och informationen ser ut som kommer från ett förbund som så frenetiskt arbetar mot svensk varg. Jag tillåter mig också att inta en skeptisk hållning till att de beslutsunderlag som riksförbundet tar fram till våra myndigheter till fullo bär objektivitetens prägel.

Här är det frågan om riktigt dålig koll på läget eller så är Helmerson jägare själv. Pengarna som förbunden får kommer från Viltvårdsfonden som fylls på varje år av jägarna själva när de betalar det statliga jaktkortet och de fällavgifter som tillkommer på älgar.

Förstod du det där följarskribent Erik Helmerson?

Jägarna löser ett statligt jaktkort om cirka 300 kronor vardera som sedan samlas ihop i en hög som kallas Viltvårdsfonden. Det är alltså inte pengar som du eller andra icke jagande bidrar med. Det är inte pengar som egentligen skulle ha gått till vård, skola och omsorg i ditt kvarter som du försöker få det till.

Viltvårdsfonden stödjer dessutom rovdjursforskningen med en inte helt betydelselös summa pengar varje år. Faktum är att så mycket som hälften av pengarna kommer från just den fonden.

Hela din ”följare” bygger på en lögn och en missuppfattning om vem som står för fiolerna för rovdjurens utbredning och forskning. Vore det inte lite snyggt och läckert att läsa på nästa gång, komma med något nytt och kunnigt på ämnet?

Rovdjuren kommer inte att inverka negativt på din vardag, dina möjligheter till samhällsnytta och arbete än på ett tag. Det är en sanning precis som den att den attityd och kunskapsnivå du har i ämnet bara kan uppstå i en fullständigt avskärmad miljö.

Jag tror ditt arbetsrum är satt under karantän med skylten ”Varning! Här råder extrem smittorisk!”.

Ps. Det finns recept på botemedel. 2 tabletter perspektiv, 1 tablett förstånd, 10 tabletter kunskap. Intages dagligen till symptom försvunnit. Ds.

6 kommentarer
 1. Caribou sa:

  Bra Naturbrukaren att du synar Helmerson. Han känner mycket väl till att Jägareförbundens bidrag kommer från Jägarna. Det han skriver gör han för att smutskasta oss Landsbygdsbor med uppdrag från Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen. Hade han varit en undersökande journalist så hade satt sig in i varför vargproblemet befinner sig i kaos. Då hade han funnit att demokratiskt fattade beslut í Sveriges riksdag satts ur spel av Naturskyddsföreningen genom överklagande till EU kommisionen. Och då hade han funnit att anledningen till att landsbygdsbefolkningen nu protesterar beror på att vargtillväxten kommer att innebära extremt stora kostnader för många av oss som bor och verkar på landsbygden.

  • Du verkar veta mer än jag i frågan om vad som driver vissa till att med lögn framhäva sig som journalist. Jag kan bara med mitt enkla förnuft se att något inte står rätt till, att det finns en agenda utan varken ansvar eller granskning.

 2. Rickard sa:

  Detta tjat om pengarna som Jägarförbundet/Riksjägarna får, gör mig trött på riktigt. Även om pengarna skulle komma från statskassan för att vårda det vilda i hela landet, så vore det i mitt tycke helt okej ! Särskilt om man betänker hur statskassan används i andra lägen. Tex. http://www.svd.se/naringsliv/kritiserade-carema-okade-vinsten_6621190.svd
  Den slanten som jägarna betalar till sig själva för att förvalta/vårda hela detta lands viltstammar är en fikapeng i jämförelse …
  Intressant blogg !

  • För tillfället verkar transfereringen skapa fler nackdelar än fördelar för jägarkåren. Helt plötsligt, från väntat håll förvisso, används det som ett slagträ i debatten. Lögn rakt igenom men det kvittar när människor i gemen bara läser rubrik och ett par rader till.

   Intressant om journalisterna skulle föra samma resonemang kring presstödet. Då skulle inte så lite smuts hamna på deras egen haka.

   Ibland när jag sitter i traktorn och funderar tänker jag att jag lika gärna kunde ha blivit journalist eftersom jag alltid haft lätt för att skriva men när jag ständigt blir påmind om att det är ett tvivelaktigt yrke känns det tusen gånger bättre att sikta in sig på vändtegen i fjärran och bara harva på.

   Bättre skriva när andan faller på och om sådant man bryr sig om.

 3. Andreas Mårtensson sa:

  Bra att du är på dem om denna osaklighet som hela tiden kommer fram i riksmedia.

  Jag undrar hur rekryteringen till dessa tidningar går till? Har sett samma tendenser på ledarplats i bl.a. UNT.

 4. Antagligen är denna Helmerson köpt av lobbyorganisationerna, WWF, Naturvårdsverket, Svenska Rovdjursföreningen etc.

  De lär köpa journalister på de största tidningarna och de politiker,som har mest makt, för att kunna sprida sin propaganda. För bra betalt upprepar sedan journalisten och politikern, de meningar de fått lagda i sin mun av lobbyorganisationerna.

  Effektivt! Journalister och politiker verkar dock inte själva märka att de säljer sig alldeles för billigt. Räkningen kommer sedan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: