Samtal med en vargaktivist

Under en större festlighet i storstaden stötte naturbrukaren samman med en vargaktivist. Det var en övertygad människa med storstilade idéer om hur naturen skulle skötas för att komma i balans.

Naturbrukaren är ingen fantast av större folksamlingar och festligheter men när någon bjuder till och fyller jämnt kan det vara på sin plats att visa sin uppskattning. Dessutom har det hänt att man stiftar nya bekanta som visar sig ha något att tillföra även för en lantbrukare.

Som varande kroppsarbetare är mat inte bara ett nöje utan en ren nödvändighet. I min jakt på lite protein innan själva middagen hamnade jag så vid plockmaten. Lite skinka och några bitar kex för att dämpa den värsta hungern. Klockan var trots allt över sju vilket är långt senare än mat- och sovklockan vanligtvis ringer.

– Faan, va’ nice me’ slips!

Alldeles intill mig står en kvinna, hälften så gammal som jag själv och pekar på min slips med ett leende. Bubbelvatten i handen, något modernt fransigt med stora blommor på kroppen och en frisyr som säkert tagit väldigt lång tid att ordna till men som mer såg ut som något natten gjort med håret.

– Tack, jo den åker fram när man skall till banken eller på kalas. Särskilt bekvämt är det inte men stiligt, absolut. Det är mannens svar på högklackat.

Hon tar en gurkbit och doppar i lite dippsås medan hon lyssnar till vad jag har att säga om kläder. Mina klädbehov är ganska begränsade och jag förmodar att hon inte är så intresserad av arbetskläder som varselbyxor och skor med stålhättor vilket gör att jag hejdar utläggningen och istället petar i mig det sista av skinkan och kexet.

– Jasså, du äter kött!

– Jo, det gör jag. Är ganska förtjust i kött faktiskt.

– Hur kan man vara förtjust i kött, vet du inte hur djuren har det där ute? Har du inte läst eller sett hur illa de mår och hur de förstör planeten?

Här hade jag ganska lätt kunnat avväpna kvinnan då jag inte bara är förtjust i kött utan även har köttdjur. Eftersom kalvningen är i full gång vet jag precis hur djuren har det i lösdriften och jag ser till att de mår precis så bra de bara kan. Men, jag kände att det vore lönlöst att förklara och istället tänkte jag att jag ger kvinnan den tid hon behöver för att ge sin syn på saken.

– Vi kan inte hålla på och äta kött. Det är fel på så många sätt. Vi bör hålla oss till grönsaker istället för animaliska produkter.

– På vilket vis är det fel?

– Jamen, du har väl sett hur djuren har det? Såg du inte filmerna om grisarna, som låg döda och va nervösa och åt på varandra? Sånt måste ju få ett slut, det fattar du väl.

I praktiken kan man alltid räkna på saker och ting. Om det nu är så att man har ett par tusen grisar under tak är det självklart att en eller ett par dör av bara farten. Av 1000 människor är det också ett par som trillar av pinnen eller blir sjuka emellanåt. Att man har så många grisar är inte resultatet av en omänsklig inställning till djur utan är en ren ekonomisk nödvändighet som en följd av såväl globaliseringen som livsmedelsbutikerna oligopol. Men djuren utgör kapitalet och förädlingen och att då konsekvent missbruka detta faller på sin egen orimlighet.

Hon fortsätter att lägga ut texten om grisar, kött och bönder som missköter sig medan jag tar ytterligare en bit skinka och ett kex.

– Det är synd om djuren. Jag såg en räv här i staden i morse, den var det synd om.

– Varför då?

– Ja, men räven måste ju bo i skogen och inte i staden! Det förstår du väl. I naturen, liksom.

– Hur hade den kommit dit tror du?

– Det vet jag inte men det va ju synd om den. Här kan den ju inte vara.

– Så, du menar att räven inte gått in i staden självmant för att det fanns tillgång till mat utan du tror att det var ett resultat av en depression eller någon form av tvång?

– Hur menar du nu, vadå depression?

– Ja, du sade att det var synd om räven och att den inte kunde vara här. Jag menar att den tagit sig hit för egen maskin därför att den lärt sig att det finns föda här. Svårare än så är det inte.

Nu blev hon lite osäker på vad det var för figur hon pratade med som uppenbarligen hade helt andra idéer om djur. Hon synad mig från topp till tå, fokuserade sina batikfärgade ögon på min mörkgröna lammullströja med skinn på armbågarna. Ögonen drog i hop sig en smula och skiftade mot svart.

– Du är en jägare, va?

– Nej, jag är agronom.

– Jaha, jag trodde du va en jägare. Jägare är nämligen inte kloka i huvudet. Skjuta djur bara för nöjes skull. Och utrotningshotade djur som vargar skjuter de också. Det är ju helt sjukt!

– Oj, det låter illa det där. Har du träffat många jägare?

– Nej, aldrig att jag skulle umgås med sådana galningar. Skjuta djur…

– Vad skall man göra med djuren då?

– Låta dem vara såklart. Fattar du ingenting om ekologisk balans, har du hört talas om det?

– Jo, det har jag nog. Fast jag tror jag läst en annan bok än du.

– Jaha, så kan det vara men det spelar ingen roll för du verkar inte ha förstått det där i alla fall. Vi svenskar är ju helt sjukt nervösa när det kommer till varg till exempel. Vi har liksom tvåhundra vargar och det blir världen liv på lantisarna. Kolla på Estland de har flera tusen vargar och det går jättebra, dom bråkar inte för det.

– Och balans har de då naturligvis?

– Självklart, har man vargar har man balans för dom tar bort alla sjuka och skadade djur.

– Som den där räven då, den du såg i morse.

– Nej, inte den, den va inte sjuk den va det bara synd om.

– Jag råkade läsa en nyhet från Estland för ett par dagar sedan om att de skulle halvera sin vargstam och då inte från flera tusen individer utan från 220 vargar till 110. Det blev lite för mycket balans i Estland tydligen.

– Nej, det där är inte sant, helt enkelt inte sant. Det där är typisk propaganda från jägare som är rädda om sina älgar och sånt.

– Jag fick uppfattningen att det var bönder som tyckte det var besvärligt att bli av med sina djur hela tiden. Så stod det i alla fall i nyheten.

– Ja, men det är ju också typisk, att de inte kan hålla rätt på sina djur. Det finns liksom stängsel som skyddar mot varg. Och hundar.

– Fungerar verkligen stängsel och hundar. Jag har läst att det fungerar dåligt.

– Va faan läser du för tidningar egentligen? Du behöver inte svara. Det spelar ingen roll för egentligen behöver man inte ha djur för man behöver inte äta kött.

– Du menar att det räcker med grönsaker?

– Precis! Nu förstår du vad jag menar med balans. Vi äter grönsaker och låter djuren och naturen sköta sig själv. Här, prova en gurka med böndipp!

Plötsligt blev hon på lite bättre humör och kvittrade på om regnbågar, balanser och olika upplevelser man kan ha tillsammans med naturen. Det blev lite i rörigaste laget för mig men essensen var att om vi bara gav faan i naturen skulle allt bli prima.

– Vad gör du på vintern med dina grönsaker.

– Vadå vintern, vad menar du med det?

– Ja, var får du tag på grönsakerna på vintern.

– I affären så klart. Vilken konstig fråga.

– Men är det verkligen så miljövänligt och balanserat som du verkar tro?

– Du, jag köper ekologiskt. Alltid ekologisk. Det kommer inte en grej över min tröskel som inte är ekologisk. Eller in i min kropp för den delen. Kroppen är mitt tempel, ekologiska tempel.

– Då måste det finns djur om du skall äta ekologiskt.

– Skitsnack, jag klarar mig på grönsaker.

– Jo, jo men det måste finnas gödning till dina grönsaker och gödningen kommer från djur.

– Nu är du sådär konstig igen. Det där är inte sant man kan gödsla med stenmjöl och sånt.

– Fast det blir nog besvärligt om alla skall leva på grönsaker. Det lär bli stora ingrepp i naturen om man skall hålla på och bryta sten och mala sönder till stenmjöl. Det blir tungt som sjutton att frakta också till alla åkrar. Går mycket bränsle där.

– Du är ju en väldigt konstig typ. Ena stunden verkar du fatta vad det handlar om, balans och så, och sedan  pratar du på som om du inte begriper ett skvatt? Är du säker på att du inte är jägare, du verkar i alla fall vara påverkad på något vis.

– Nej, jag är agronom som sagt. Det händer att jag skjuter djur då och då men jägare det krävs det en hel livstid av engagemang för att bli. Kanske att jag är eller har blivit jägare när jag fyller 60 år.

– Jag visste det! Den där attityden du har det är så typiskt för jägare. Man blir sådan om man dödar djur för nöjes skull, helt sjuk i huvudet.

Hon vände på klacken och försvann in i folksamlingen skakandes på huvudet så att håret som redan var på ända kom helt ur fas. Eller balans. Själv visste jag inte om det var hungern som gjorde kroppen alldeles orkeslös eller om det var resonemanget kring djuren och naturen som satt sina spår.

Nästa gång jag går på tillställning blir det i alla fall utan slips.

21 kommentarer
 1. Haha. Mycket underhållande! Men det där att du hade slips…var det verkligen sant?

 2. Intressant!

  Jag hade en liknande konversation med en kvinnlig vice ordförande i ett MP-distrikt. Jag var kanske lite påstridigare än du, politiker tål ju end del, så det slutade med följande bekännelser.

  ”Jag klarar nog inte av att va vegetarian varje dag utan fuskar då och då med kyckling. Ja köttet från skogens vilt är nog kanske ganska miljövänligt.”

  Sedan kom hon och köpte boken ”Från torparkultur till miljardindustri” av mig…………..Torparanalysen!

 3. Åh jisses amalia, och självklart tas ju din sanningshalt allvarligt på av varghatare. Ett enskilt fall som garanterats slipats snyggt innan publicering, men det var en bra idé faktiskt. Att vi kramare borde dokumentera och skriva ner våra möten med vuxna som tror och ”VET” minsann att vargar äter barn. Där kommer du få humor, gosse.

  Synd bara att du klassas som oerhört begåvad i dina led för att du är en av få som kan stava rätt iallafall. Sånär som på ”jämnt”. I övrigt stämmer dina stereotypa ränder alldeles perfekt.

  • Inför intellektuella giganter som du framstår undertecknad bondläpp som tämligen medioker. Jag tog mig tid att läsa vad du skrivit om varg, kärlek och våld på nätet och anser mig besegrad.

   • Ju mer jag läser på din blogg desto mer förstår jag att jag varit helt fel ute. Jag uppskattar särskilt dina inlägg om småsaker, som vad du gjorde i fredags och att du ena dagen är ”seg” och inte ”pallar”. Det är inte mindre än att man får en tår i ögat av sådan vardagspoesi och språklig begåvning. Hoppas du når stor framgång i livet, för det är du verkligen värd.

 4. leif joelsson sa:

  Livet är väldigt lätt att leva om man lever på rak gurka

 5. Bra jobbat Naturbrukaren!

  Och oj vad jag skrattade när jag läste.

  Härom dagen fanns en insändare i lokaltidningen. Den var skriven av en sommarboende Stockholmare, som tyckte att jägarna kunden köpa sitt rådjurskött och älgkött på ICA, för det fanns ju där precis som grisköttet. De behövde inte gå ut och döda djur. Tror de att köttet gror på butikshyllan från någon form av frö, eller…?

  Det som slår mig här är att man undrar vad dessa människor egentligen har fått för undervisning i skolan??? Har de lärt sig något alls??? Och vad går undervisningen ut på? Skrämmande!

  Det kommer att bli traumatiskt för sådana som hon, den dagen vargen ger sig på barn även i Sverige. När fasaden av balans plötsligt spricker och verkligheten visar sitt sanna ansikte…jaa, huuuu jeda mig

 6. Lisa Tholen sa:

  Roligt kåseri men…….- HALLÅ BRITT! Vadå ”ger sig på barn även i Sverige”?? Det är i Rödluvan som den elaka vargen slukar barn…..

 7. INGELA PORTSTRÖM sa:

  Tänk att du är en sån konstig typ:) Stor kram på dig som får mig att skratta så.

 8. Tommy sa:

  Ja vi har en kul debatt i Norrtälje tidning nu. En som tycker att man ska köpa köttet i affärn i stället för att jaga djuren och döda dom !!!! Kan det verkligen finnas så många okunniga människor nuförtiden? TJ

  • ”så många”?
   Om jag förstod rätt var det en (1) okunnig människa.
   Då blir i alla fall mitt svar: Ja, så många kan det verkligen finnas… 😀

 9. Anders Senior sa:

  Underbart inlägg, din blogg ligger nu under mina favoriter, och jag kommer att läsa den med nöje!
  /Anders

 10. halvbonden sa:

  Och vad händer med korna och grisarna i Sverige om alla slutar äta kött, ska de leva fritt i skogen eller ska vi utrota de raserna från jordens yta? Och om de lever fritt i skogen, tänk om de kommer in i stan då och det blir synd om dem 🙂

  Däremot kan man ju alltid behandla djuren bättre, om man får bättre förutsättningar till det, som det är nu försvinner ju mer och mer småjordbruk till förmån för jättestora eller utländska liknande.

  • Jag utgår ifrån att du med bättre förutsättningar menar bättre ekonomi. För det är vad det handlar om. En lokal/nationell marknad som jämförs prismässigt mot en global ger oönskade effekter.

 11. Stoner sa:

  Underbart. Förbannat befriande att se det svart på vitt, såhär. Tyvärr möter jag dem varje dag. Flera åt gången…

 12. Så bra skrivet – OCH tyvärr så ar jag själv stått i liknande situationer och lyssnat på dessa människors ”verklighet” Skrämmande att dom verkligen tror på att världen skulle fungera på det viset. OCH att dom inte ens är insatt hur dessa grönsaker odlas upp och fraktas över hela världen för att vi ska äta det.

  Det har t o m visat sej att 90% av dessa exotiska frukterna som importeras till Sverige går till soporna eftersom vi svenskar inte köper dessa – ÄNDÅ ska dessa importeras i onödan på både miljöns bekostnad och onödiga kostnader som kunnat läggas på svenska odlare istället.

  Inte nog med det så håller myndigheter fortfarande på att diskutera lösningar som ex köttskatt för att dra ner matproduktionen i Sverige samtidigt som andra länder kämpar för att hitta lösningar på hur matproduktionen ska öka med 70% till år 2050 då det behövs för att människor ska kunna få mat på bordet – SKRÄMMANDE!!!

  Ps får jag använda din denna blogg lite längre fram i mitt projekt ang – Rädda svenska bönder…?

 13. Roger Engstrand sa:

  En mycket bra beskrivning av ett vardagssamtal: Det händer mig nästan varje dag att ett liknande samtal uppstår. Jag förvånas varje gång av hur lite folk egentligen vet om varg, rovdjur och natur. Och det förvånar mig lika mycket att dom TROR att dom vet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: