När knopparna brister

Här har det gått åt helvetet på riktigt

Alldeles strax övergår naturen i sin allra mest intensiva period av tillväxt. Förnyelse avlöser det döda och året kan börja på riktigt. En härlig tid för oss landsbygdsbor, vår egen kultur, vår melodifestival utan reklamavbrott.

Om man i mörkaste november tvivlar på det riktiga i att bosätta sig långt från stadens sus och dus, överskattat kaffe och självutnämnda konsultexpertspecialister, råder det ingen tvekan alls just nu.

Grusdammet yr över gårdsplanen, lekfullt och välbekant precis som förra året. Hundvalpen följer några löv som söker sista vilan under buskarna och gårdskatten sitter vid sitt favoritdike, vinklar med öronen och lyssnar efter sork.

Angenäm, fulländad tillvaro i en trygg miljö med bryggkaffe till självkostnadspris.

Men, jag känner inte som jag gjorde förr. Inte helt och fullt samma ro och tillförsikt inför framtiden. Det känns mer som om något gått sönder, mer än en vattenpump eller gödselskrapa. Det centrala i jordbruksarvet – att bruka den egna marken på egna villkor har satts ur spel. Insikten om detta gör att jag längtar tillbaka till kärvande tröskor och alla normala bekymmer som hör till en lantbrukares vardag.

Sådant som kan lagas med en svets och ett par välriktade svordomar.

Vi landsbygdsbor är mindre värda än snuset och spriten. Eskil Erlandsson har klart och tydligt deklarerat att han är fjättrad av den europeiska gemenskapen, att han inget kan göra åt nuvarande rovdjurspolitik och att den pågående eftersöksbojkotten inte gör någon skillnad.

Vad Erlandsson säger i klartext är att vi landsbygdsbor skall ha varg om vi så vill eller inte. Punkt.

I krokarna av 2014 kommer det vara cementerat, byråkratiserat, undersökt, avhandlat, utrett och klarlagt att vi skall ha varg. Och många dessutom. Vid tidpunkten kommer det med all säkerhet att finnas drygt 700 levande vargar.

Vargen kommer visa exakt hur stor nytta politisk beslutsamhet har. Beslut som berör en vargstam i tillväxt är inte detsamma som ett rondellbygge i en småstad. Två rondeller efter varandra skapar nämligen inte fyra nya rondeller av egen kraft.

Förstår inte politikerna att något håller på att gå sönder? Lagren skär snart, det ryker ur axlarna och när metallen expanderat tillräckligt slår det stopp och det går sönder på riktigt. När man kört så hårt och inte lyssnat till maskinen är skadorna ofta så omfattande att de aldrig går att reparera. Hur mycket man än bänder, svetsar och svär är det trasigt för alltid.

Mellan politiker och folket är samtalet, medbestämmanderätten och empatin lagret, det som får samhällskontraktet att snurra.

Lyssna Erlandsson, lyssna.

Avslutningsvis, mitt i all bedrövelse vill jag lyfta fram två stycken ur habitatdirektivet som just nu mer framstår som poesi än som lagstadgad text;

“huvudsyftet är att främja att den biologiska mångfalden bibehålls med beaktande av ekonomiska, sociala, kulturella och regionala behov som bidrag till det övergripande målet som är hållbar utveckling”.

Samt

“åtgärder som vidtas i enlighet med detta direktiv skall ta hänsyn till ekonomiska, sociala och kulturella behov och till regionala och lokala särdrag”.

Läs Erlandsson, läs.

5 kommentarer
 1. Rudy Stoner sa:

  Jag bugar mig och applåderar stilla. Men vad ska vi ta oss till med det vansinne som breder ut sig…

 2. Fullträff som vanligt. Man kan undra hur det står till med politikers läsförmåga………….Torparanalysen!

 3. Han kan läsa. Han kan lyssna. Men han lär säga som han brukar: Vi-är-inte-där-än!!!
  Men det är ju precis det vi är.

 4. Andreas Mårtensson sa:

  En bra analys,

  Är själv inne på samma teser ( gällande ägande och jakt-rätt och dylikt) framför allt i kommentarer till insändare i UNT. Men just nu har jag tappat andan för ett tag känner jag.

  Keep up the good work.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: