Hellre en gul ambulans än en gul vargtik

De boende i Åsele har blivit av med sin ambulans för att landstinget skall spara 1,1-1,7 miljoner kronor. Den gula vargtiken som flyttats runt mot sin vilja har fram till nu kostat 2,5 miljoner kronor.

Självklart kommer ingen politiker eller ansvarig att göra kopplingen mellan ambulansen och vargtiken för det är olika konton, budgetar, förvaltningsplaner och gud vet vad som gör att det aldrig går att säga på det viset – att vargtiken fick kosta mer än en ambulans i Åsele.

Men, i själva verket går det faktiskt som medborgare och skattebetalare att dra den slutsatsen.

Jag betalar in en klump pengar som skall sörja för att vi mår fint, att vägar och tåg fungerar och att apparaten snurrar ett par varv till. Vård, skola och omsorg är hörnstenar i en demokrati. Tillika rättsapparaten.

Hur vargen hamnade över dessa i utgiftshögen har jag fantastiskt svårt att förstå. Det är inte bara svårt utan nästan helt omöjligt. Nog måste akutvård i glesbygd vara viktigare än att forsla runt en tveksam varg som hela tiden envisas med att gå tillbaka till renbetesland.

Hade varghjonen på Naturvårdsverket läst vad den tidigare chefen Anders Bjärvall skrivit om att flytta vargar kanske de till och med insett att hela projektet var ett resursslöseri på hög nivå.

Pengarna som lagts ned på 1 varg, dvs 1,5 miljoner av de 2,5 som gått åt till de fem tillfällen varg flyttats, skulle alltså ha gett Åsele den medborgerliga rätten till en ambulans. Om besparingen motsvarade 1,1 miljoner skulle de kunnat få ytterligare en ambulans för de pengar som spenderats på samtliga vargflyttar de senaste 12 månaderna.

Om länsstyrelserna struntade i att springa runt och märka, väga, prata och dansa med vargar hade Åsele fått ihop till en egen kirurgavdelning med skiktröntgen, narkos, mammografi och allt annat rostfritt som hör till sjukvården.

Men, så blev det inte. Åseleborna fick istället en grå kombi, en påse plåster och en värmefilt.

Det är förvisso möjligt att de får en ”berikad biologiskt mångfald” då vargtikens vandringstakt och riktning för närvarande är mot deras trakter.

Gul är hon i alla fall. Om det nu är någon tröst.

29 kommentarer
 1. Urban Hägglund sa:

  Detta var förbaske mig bland det klokaste jag läst. Det sorgliga med det hela är att så riktigt som du skriver, så kommer ingen politiker eller myndighetsperson att ta åt sig eller ens reflektera över den obrottsliga logiken i texten.

 2. Mattias sa:

  Nä att det är olika konton går väl inte att bestrida! Men likt fö…. annat så är det VÄLDIGT tänkvärda ord, vargar mer värda än människor?
  Mattias född/ föredetta Åselebo

 3. Hanna sa:

  Så sant som det är sagt. Hela affären är tragisk.

 4. Helt rätt och sant! Vad gäller de olika kontona, som de alltid skyller på, så vill jag säga följande: Det finns bara en viss bestämd summa skattepenagr, som skall räcka till en massa olika saker. Fördelas ut eller allokeras, som det heter på ekonomspråk.

  Det är med andra ord fördelningspolitiken det är fel på. Om man ändrar den och börjar fördela pengarna till de konton där de bäst gör nytta, sjukvård, äldreomsorg, skola, osv, så kommer det nog att finnas pengar till en ambulans i Åsele också.

  Som det nu är så tar man pengar från dessa områden och ger till vargen. Man måste göra tvärtom, ta från vargcirkusen och ge till områden med större behov.

  Det är faktiskt helt rubbat att det inte finns skattepengar till en ambulans åt Åseleborna, medan vargarna flyger helikopter kors och tvärs över landet. Dessa har ju dessutom inte ens vett att sätta värde på åkturen, utan de vandrar bara tillbaka dit de kom ifrån. Eller kanske är det så att det var så kul att de vill flyga en gång till?

  Det här borde vara något för vår finansminister Anders Borg att hugga tag i. Undrar om han vågar…?????

 5. Frida sa:

  Bra skrivet !!!

 6. Anita sa:

  Underbart bra skrivet!

 7. Mattias sa:

  Det va mittiprick det!! Precis så är det

 8. staffan Schullström sa:

  Fantastiskt bra skrivet, detta behöver gå ut i ett bredare forum. Jag kan hjälpa dig.

 9. Riktigt bra skrivet, kanske får det här folk att tänka till innan dom går till röstlådorna inför nästa val. Det är ett hån mot de som betalar skatt till vårt välfärdssamhälle medan sjukvården blir mer och mer avvecklad. En sorglig utveckling tyvärr.

  • Rovdjursfrågan är det tyvärr inget parti som vågar ta tag i. De lever fortfarande kvar i tron om att folket vill ha varg, att det ger lite spänning i tillvaron här på landsbygden och att vargen på sin höjd ockuperar en liten skogsdunge.

   De är sorgligt okunniga i ämnet. Till den dagen de begripit vad de gett sig in på kommer ingen förändring att ske, oavsett partipolitisk tillhörighet.

   • Waited sa:

    Kanske nått för SD att kunna ta till sig och locka lite flera väljare med, tror att dom skulle öka betydligt om dom gjorde det!

   • Eller så röstar man helt enkelt på C, de har ju den minst jaktfientliga politiken och det är dessutom på grund utav dem som vi idag har en förändrad och förbättrad §28 i Jaktförordningen.

   • Om Lööf kliver fram ur lattedimmorna och tar tag i traditionella landsbygdsfrågor kanske hon får min röst.

 10. Rovdjurspolitiken kostar 100 miljoner per år, ENBART FÖR VARGAR! och kostnader kommer att skenar ju mer vargen förökar sig. Tyvärr kan jag inte ge er källan men jag läste det via debattartiklar från Jordbruk och skogs tidningar. Politiker lever i sin egen värld och tyvärr gör även politikerna i EU det…

 11. Ingamaj Johansson sa:

  Det läggs ned en hel del pengar på stängsel för att hålla vargen borta från kreaturen det betalar länsstyrelsen det har genom åren rört sig om hundratalsmiljoner totalt. Bara i Uppsala län kunde man ha investerat i ett 10 tal ambulanser med personal och haft finansieringen fixad för Åtminstone 7-11 år framåt.

  Men en varg har ett högre värde än befolkningen i Åsele.

  Vi borde få folkomröstning i vargfrågan. Propagandan i tv har vait oseriös. Man visade ett program med intervjuer av män i Ryssland om vargen var ett problem. Nej svarade de flesta. Gissa vilket yrke de hade. De var professionella vargjägare och fick motsvarande en industriarbetares månadslön i ersättning av ryska staten för varje varg de avlivade. Inte är det konstigt att de inte tyckte vargens var ett problem. Det var deras arbetsuppgift.

  Har vi inte råd med ambulanser har vi inte råd med allt detta trolleri som länsstyrelsen håller på med runt vargen. Vargen som art är inte utrotningshotad. Men frågan är den använder man vargen som verktyg till att tömma glesbygden på folk. Vem skall då sköta skogen, vattenkraftverken, vindkraftverken, gruvdriften…är det så att våra politiker tror att om de flyttar folket så följer älvarna och gruvorna med i flyttlasset?

 12. Enligt en sammanställning jag hittat så har det betalats ut drygt 47 miljoner i bidrag mellan 2003 och 2010. Det gäller samtliga län som har varg. Bidragen gäller för stängsel, hundar och lamadjur.

  Till detta kommer sedan ersättningarna för de dödade djuren under samma period. Det rör sig om drygt 6 miljoner för samtliga rovdjur. Vargen är förvisso överrepresenterad.

  http://www.vargfakta.se/vargangrepp/sammanstallning-av-bidrag-och-ersattningar-till-foljd-av-fredade-rovdjur-2003-2010/

  Men det rör sig trots allt inte om hundratals miljoner i direkta bidrag. Ser man till totalkostnaden så blir det dock en helt annat femma.

  Då pratar vi om miljarder.

 13. Vet du om kostnaden på ambulansen är på ett år eller ett flertal? Annars kan jag bara hålla med, rovdjurspolitiken är förnuvarande inte verklighetsförankrad, det vill och jobbar jag på att förändra.
  Ordjämten

  • Enligt svaren på den efterföljande chatten till Uppdrag granskning så var det frågan om en årsvis besparing.

   I slutänden lär det nog visa sig att det blir dyrare då en eller flera trauman som kunnat avhjälpas med en korrekt akutbehandling kommer att leda till högre kostnader i slutänden.

   Alltså, om någon blir invalidiserad för att persontransport saknas kommer det kosta vårdapparaten mångfalt mer än vad de spara in.

   • Ok, summan var dvs. per år, precis som jag trodde, men återigen så kan jag bara hålla med. Att en (1) varg får kosta mer pengar än en (1) ambulans i Åsele är skrämmande, speciellt då vår förmodligen kommer att få åka upp dit vid ett eventuellt sjukdomsfall…

    Fast våra 11 857,36 km² är nog många för de fåtal ambulanser vi redan har… Ja, jag menar Strömsunds kommun.
    Mvh

 14. Jag blir lite besviken när jag läser att du tror att ingen gör den kopplingen. Det är en ensam majoritet som har röstat igenom de tveksamma nedskärningarna i Västerbottens landsting. Och vi har en rad lokala politiker som är minst sagt aktiva i vargdebatten.

  • Du övertolkar ordalydelsen. Naturligtvis har enskilda människor gjort kopplingen men att en politiker skulle gå ut brett och säga ungefär vad jag skrivit håller jag för osannolikt. Det vore att begå politiskt självmord. Eller åtminstone är det vad de tror. Jag är inte så värst säker på den saken längre då jag ser att underlaget för rovdjur på landsbygden försvinner i en rasande takt med all ohämmad och missriktad omsorg om ett skadedjur utan någon som helst förankring. Varken vetenskaplig eller social.

 15. Märith sa:

  Bland de klokaste jag läst på länge

 16. Reblogged this on Naturbrukaren and commented:

  För ett år sedan förlorade Åsele sin ambulans och jag gjorde mig lustig över att de i stället skulle få en gul vargtik. Någon ambulans lär de fortfarande inte ha samtidigt som den gula tiken snart kostat 4 ambulanser. Verkligheten överträffar dikten. Sorgligt nog.

 17. Lars Eklund sa:

  Naturvårdsverket beviljade skyddsjakt redan i jan 2013 (tre mån efter samebyns ansökan) men det överklagades. NV yrkade att jakten skulle återupptas men fick avslag. Som jag ser det så hade NV inget annat val än att flytta den eftersom alla beslut om skyddsjakt överklagades av andra parter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: