Vetenskapen i gisslandrama

Det har hänt förr att forskare hamnat mellan en sten och ett hårt ställe, mellan en idealist och en aktivist. Ett modernt gisslandrama med ovisst slut.

Den svenska vargforskningen är en ung företeelse med sisådär 30 år på nacken. Det är ungefär då, vid den åldern tvivlet börjar växa. Ingen kan och vet så mycket som en 20-åring och ingen kan och vet så lite som en 70-åring. Med åldern kommer insikterna och de tvärsäkra svaren är sedan länge borta.

Naturbrukaren tycker sig ana en skiftning i svaren från den nordiska forskarkåren när det kommer till vargen. De är inte så tvärsäkra längre, de ger svar som öppnar upp för tolkningar och i vissa fall säger de rakt ut att tidigare ”sanningar” inte längre gäller.

För inte så länge sedan hette det att vargarna var så skygga att det var näst intill omöjligt att stöta på en levande varg. I takt med att antalet observationer ökade kom förklaringar om att det var ungdjur som inte riktigt lärt sig att hålla sig undan. Numera står det klart för var och en att med varg i närheten av människor är möten oundvikliga.

Det var inte heller så länge sedan som rovdjursstängsel var ett osvikligt försvar mot vargangrepp. Hade man bara sina 5 spända trådar skulle gråben vända tvärt hem till skogs utan att minsta skråma åsamkats tamboskapen. Numera har man döpt om stängselansträngningen till rovdjursavvisande och inte rovdjurssäkra. För om vargen bara vill, om den är hungrig nog, tar den sig igenom nästan helt utan ansträngning.

Och så har vi den allra mest explosiva sanningen om vargens betydelse för den biologiska mångfalden. Egentligen krävdes det väl ingen forskare för att se att den svenska kulturbygden klarat sig alldeles utmärkt utan varg men när vargforskningens grand old man, Olof Liberg säger att nyttan av varg inte skall överdrivas, kan det argumentet förklaras vara dött och begravet.

Steg för steg backar forskarna från arenan. Kvar står aktivister, tjänstemän och myndigheter.

Aktivisterna har investerat tid, hjärta och själ i sitt ivriga kramande. De har trampat på drabbade med sina klumpiga argument om mångfald, löjligt skygga rovdjur och lättmonterade och osvikliga stängsel. De har läst statistik som fan läser bibeln och de har kölhalat jägarkåren med deras skeva uppfattningar om att jakt är egentligen nöjesjakt och lustmord. Enkelt uttryckt har de isolerat sig mer än nödvändigt.

Tjänstemän och tjänstekvinnor har verkställt de politiska besluten om en frilevande vargstam med gynnsam bevarandestatus som mål. Ett tjänstedirektiv med vagt vetenskapligt stöd, luftiga argument om en mer balanserad natur kombinerat med idealistiska ekologer i myndighetskostym är en livsfarlig kombination om man förväntar sig ett resultat som inte färgas av ideologier. Bland vargspårare och naturbevakare finns en påtagligt rovdjursvänlig inställning som på inget vis kan vara förenligt med det grundläggande tjänsteutövningsdirektivet.

Bland myndigheterna och de verkställande länsstyrelserna är det många chefer och landshövdingar som virat in sig i ett omöjligt nystan av trams, floskler och gröna visioner. Upprörda medborgare bemöts med svar som endast är användbara i floskelbingo, som inte säger ett skvatt och inte heller gör någon skillnad. Myndigheterna agerar efter gårdagens vargpropaganda och har inte hängt med i att det inte längre är relevant att tala om enskilda problemindivider utan att det är det totala rovdjurstrycket som är avgörande.

Dessa tre grupper är döva inför forskarnas uppdaterade inställning. De är fast i den ”verklighet” de själva format under många år av samkväm med och ”kamp” för vargen. De kommer inte ge upp sin tro bara för att nya rön säger att de har fel. De kommer avfärda informationen som ogiltiga och istället hänvisa till något luddigt skrivet direktiv som ger dem möjlighet att ”strida” vidare.

Forskarna är ofrivilliga gisslan i ekosofernas ideologi.

Och även i viss mån i sin egen yrkesroll.

1 kommentar
  1. En förbaskat bra beskrivning av skeendet. Kanske finns det ett ljus i tunneln. Bara det inte är tåget som kommer säger pessimisten…………….Torparanalysen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: