När är det nog?

Naturvårdsverket meddelade idag nyheterna kring den ”utökade skyddsjakten” och reaktionerna från vargaktivisterna lät inte vänta på sig. Sven-Erik Alhem, vargmujaheddin på Djurskyddet Sverige sitter som bäst och apterar brevbomber till EU-kommissionen.

Djurskyddet Sverige med Alhem i spetsen dyker upp som gubben i lådan så fort det osar det minsta hett kring vargen. Hans absoluta favoritdjur alla kategorier, som under inga omständigheter får störas i sin storstilade framfart genom Sveriges kulturmarker.

Att varg skulle etablera sig så långt söderut som Malmö, Skåne, där Sven-Erik har sin boplats och verksamhet är inte sannolikt. Alhem kommer helt säkert aldrig att kännas vid några negativa konsekvenser av varg. Han kommer aldrig behöva städa upp efter ett angrepp på tamboskap, aldrig behöva underhålla några stängsel och inte heller behöva oroa sig för att få hunden eller katten tagen i trädgården eller i skogen.

Inte heller riskerar han att se värdet på sin mark sjunka och se intäkterna från jakt minska i takt med att bytesdjuren försvinner. Han behöver inte heller eskortera sina barn till skolbussen när det är mörkt för att de inte vågar gå själva.

Nej, Sven-Erik Alhem behöver inte gör en enda uppoffring, behöver inte förändra sitt liv ett uns.

För Alhem är vargen ett mediaverktyg, ett sätt att synas och höras när det aktiva arbetslivet klingat av och vad är då mer naturligt än att kräva fler vargar. Fler vargar ger fler möjligheter att synas, att få glänsa ett litet ögonblick inför dimmiga vargaktivisters ögon och att få strö lögner om utrotningshot, biologisk mångfald och vargens utsökta jaktmetoder ännu en gång.

För honom är inte vargen ett problem utan en möjlighet att få fortsätta juridikbrottas med myndigheter och eu-tjänstemän i tolkningsfrågor, tjänstedirektiv och myndighetsutövning.

Att de dryga 350-400 vargar vi har nu skulle vara tillräckligt för Alhem var väl knappast troligt och att han skulle ha uppmärksammat de problem som följt med dessa framstår som lika osannolikt. Att det tillkommer 160 nya vargvalpar i år räcker inte och att Dalarna givit upp mer än hälften av sin yta till vargrevir blidkar inte Alhem det minsta.

När är Sven-Erik nöjd? När tycker han med flera aktivister att det räcker?

Att Naturvårdsverket nu bemyndigat länsstyrelser att själva fatta beslut om skyddsjakt av 32 vargar utan att stämma av med NVV är enligt Alhem skäl att skynda till EU-kommissionen med ännu en skrivelse om hur illa vargen förvaltas i Sverige. Att Alhem säger att skyddsjakten är en förtäckt licensjakt är inget annat än retoriskt trams.

Skillnaden är milsvid.

  • Under en licensjakt skjuts ett förutbestämt antal djur utan särskild skäl mer än för att reducera det totala rovdjurstrycket och det sker under en viss tid på året.
  • Under skyddsjakt är det en eller flera vargar som avses skjutas därför att de gjort något som inte är önskvärt och skyddsjakten föregås av en ansökan som behandlas och som ges bifall eller inte. Skyddsjakt kan även ske akut under ett pågående angrepp på tam- eller husdjur. Skyddsjakt kan ske alla tider på året.

Alhem går naturligtvis i taket för hur skulle det se ut om han inte gjorde det? Hur skulle det påverka hans varumärke som vargmujaheddin? Det vore som om fundamentalistiska muslimer plötsligt skulle acceptera en teckning av Lars Vilks bara den inte var för stor eller i färg.

Nej, har man en gång slagit in på den väg Alhem gjort, är det tand för tand som gäller och att till sista blodsdroppen avkräva av de otrogna att de skall ta vargen till sina hjärtan.

Som aktivist kan man inte likt forskarna tycka att licensjakt är bra och säga att vargen trots allt inte betyder så mycket för den biologiska mångfalden.

För aktivisterna är tron starkare än vetenskapen.

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: