Kaffet är serverat

Omröstningen, om än i ett populistiskt format föll inte ut i enlighet med den sanning som Svenska Rovdjursföreningen brukar förmedla om att 70% av Sveriges befolkning vill ha varg.

Den undersökning de brukar förlita sig på och grunda sina sanningar på gjordes 2008 och sedan dess har mycket vatten runnit under broarna. Eller rättare sagt vi har fått fler vargar, fler incidenter och fler berörda.

Fler människor har också insett att många av de ”fakta” vargaktivisterna kommit med egentligen varit frågan om rena spekulationer och förhoppningar. Vargens positiva inverkan på den biologiska mångfalden i det svenska kulturlandskapet går fortfarande inte att mäta. Den positiva inverkan är så liten att till och med Olof Liberg, framstående forskare vid Skandulv säger att vargen egentligen helt saknar betydelse och att vi klarar oss utmärkt utan varg.

De negativa följderna av varg har dock inte låtit vänta på sig.

En varg inne i ett villaområde i Fagersta fotograferades från fönstret idag 2011-11-21. Vargen flyttade inte på sig trots att de boende gapade och skrek om att varg fanns i området. Notera barnens leksaker. Fotograf: Fredrik Karlsson

Vargbesöket i Fagersta lär ha öppnat ett och annat öga. Hur gärna man än vill älska alla djuren, naturen och allt fint så vill man nog helst slippa se dem utanför sitt fönster, bland barnens leksaker. Där tar den ”gränslösa kärleken till naturen” slut och man ser helt enkelt om sitt hus.

Människan är inte dummare än att hon begriper att samkväm med vargar helst bör ske på avstånd och allra helst på väldigt långt avstånd. Som närmast i nästa kommun eller län. På villatomten är det inte fullt lika kul med ”biologisk mångfald”.

Var de som förespråkar varg bor är trots allt ganska långt från närmaste revir.

Man kan inte göra som de hundratals vargaktivisterna gjort i kommentarerna till artikeln i Expressen, helt avfärda människor som idioter bara för att de inte vill ha varg. Så länge inte ansvaret delas av hela Sverige måste den grupp som berörs, landsbygdsbor ges gehör och förtroende.

Mikael Karlsson på Svenska Naturskyddsföreningen, smartast av alla, kanske skall fundera lite på om det inte är dags att byta fokus från världens mest framgångsrika rovdjur till de mer endemiska arterna som är hotade på riktigt. Fjällräven är ett hett tips. Det lär finnas några få hundra kvar.

Inte 150 000 som det finns av den euroasiatiska vargen.

Det är dags att vakna nu. Kaffet är serverat.

0 kommentarer
  1. Göran sa:

    Det som slår mig är att av de som kommenterat artikeln i Expressen så är de som är uttalade veganer de värsta virrpannorna.Köttdieten var ju det som satte fart på utvecklingen av människans hjärna.. Men att hjärnan skulle förtvina så fort när man slutar äta kött trodde jag inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: