Det vankas nybryggt kaffe

Expressen har på bästa sändningstid meddelat att delar av jägarnas riksförbund vill utrota vargen i Sverige. Sådant rör om i grytan och frågan ställs om huruvida vi skall ha varg eller inte.

Vargaktivister från norr till söder, öst till väst knappar febrilt på ja-knappen. De drabbade knappar förmodligen lika intensivt på nej-knappen.

Naturbrukaren tycker att det är en smula tendentiöst och populistiskt att rösta om en sådan sak i en kvällstidning. Att rösta om något som väldigt få har några kunskaper om kan aldrig ge ett rättvist underlag. Det är inte en omröstning i Idol vi pratar om. Det är inte en eller två aspekter, röst och utseende som skall begrundas.

För ett rättvisande svar krävs en fullständig genomlysning. En konsekvensanalys där för- och nackdelar noggrant vägs mot varandra och där kostnadssidan tas upp i sin helhet.

Att Mikael Karlsson sätter kaffet i vrångstrupen och utbrister att en utrotning är att tänka som på 1800-talet är inte annat än väntat. Mikael är nämligen mycket smartare än alla de människor som skapade Sverige. Smartare än sina förfäder. Ja, smartast av alla om du frågar honom.

Han kör på i aktiviststrumporna om getingar, hundar och älgar och all den skada de orsakar.

Naturbrukaren kan meddela att Mikael är lågbegåvad, indolent och inte alls så smart som han tror sig vara. Han begriper sig inte på relativ skadeverkan och relativ risk. Alltså antalet möjligheter dividerat med antalet utfall.

Om 300 000 älgar sparkar ihjäl 10 hundar om året är det fortfarande en relativt liten risk jämfört med 350 vargar som dödar 22 hundar. Älgrisken är alltså 0,00003 och vargrisken är 0,062.

Vargrisken är således nästan 2100 gånger större.

Försök begripa det Mikael Karlsson så att dina förfäder slipper skämmas.

Ja, just ja, kaffet som skulle vara nybryggt syftar på om utfallet skulle bli till vargens nackdel. Då lär aktivisterna vakna bryskt ur sin airbrushade indiandvala.

 

Kaffedags, någon?
2 kommentarer
  1. BengtM sa:

    Jag antar att de flesta vargkramare måste vara vegetarianer. Jägarkåren har under hundratals år skött om skogens och vildmarkens balans mellan en sund tillväxt av ekologiskt och iö miljöriktigt kött kontra vargarnas härjningar. Därvidlag är vargar således en infektion. Nu är det emellertid så att vargen vare sig önskas utrotad eller kan utrotas. Den finns över hela världen. Den jagas också i nödvändig utsträckning över hela världen. Det råkar nämligen vara vidare så, att en viltstam, vilken som helst utan fiender, förr eller senare blir sin egen värsta fiende. Maten tar förr eller senare slut. Så som det fö blivit i kommunistländer. För det är väl så att det i blygsam utsträckning är vargen som försvaras, till förmån för att komma åt markägare och jägare. De senare har ju lärt sig att själva avliva maten och dessutom tycka om verksamheten. Man behöver inte köpa vare sig slaktare eller plastförpackningar. Kom igen nu, urbaniserade disneyfantaster. Skall vi återinföra råttor i hönshusen också? De är ju så söta. Vad är det som är värst.

  2. Bara det faktum att Expressen tagit in debattinlägget och administrerat röstningen är ett rejält kliv framåt för en levande landsbygd. Ett sådant engagemang från en sådan tidning hade varit otänkbart för ett år sedan. Håller med Naturbrukaren om att själva röstningen är helt fel i en sådan fråga som förtjänar en faktabaserad diskussion. Men det ska bli roligt att se när kramarna förlorar även detta argument. Alla andra argument har ju tagits död på ett efter ett.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: