Nöjesyttringar

Är detta verkligen nödvändigt, behovsprövat?

I debatter kring varg stöter man på argument av varierande kvalitet. Från bevarandesidan är det vanligt förekommande, lätt underdrivet, att framställa jakt som något omodernt och något som enbart förknippas med lusten att döda.

Jag har faktiskt inte tidigare kommit i kontakt med begreppet ”nöjesjakt” men för de hårdnackade vargaktivisterna är begreppet mer eller mindre ett axiom – ingen vid sina sinnes fulla bruk förväntas döda ett djur bara för nöjes skull. Om man nödvändigtvis, vilket det ofta råder uppfattningar om, behöver äta kött finns det att köpa över disk.

För en lantbrukare och markägare är jakten förvisso förknippat med en del nöje men jakten är framförallt en del av den totala hushållningen och jag köper inte kött över disk mer än undantagsvis. När jag slaktar gårdsgrisen så här i krokarna av jul är det väl ingen sund människa som skulle komma på tanken att definiera det som nöjesslakt?

Begreppet ”nöjesjakt” ställer frågan om vi alla numera bör underordna oss någon form av behovsprövning så att inget råkar göras som ett rent nöje. Eller ens vara lite småkul.

Nej, för aktivisten är det tagelskjortan på som gäller.

När aktivisten dricker sitt kaffe eller gröna te är det behovsprövat, korrekt och inte det minsta förknippat med nöje. I sitt behovsprövade liv utför de kärleksakter bara och endast om det skall leda till fortplantning – ett nöjesligg är inte att tänka på. De för även en mycket strikt diet där varje grön kalori avvägts mot det dagliga livsuppehållande behovet. Att nöjesäta kommer inte på fråga.

För de som ser det absurda i resonemanget kan jag bara gratulera. För de som inte gör det kan jag ställa frågan om vem som skall utföra denna, ska vi kalla det för behovscertifiering? Är det så att vargaktivisterna hoppas på ett nytt statligt verk som skall utföra detta – SBV, Statliga Behovsverket?

 

SBV Utredning 111228-078
Utr: Ylva Wulf

Angående utredning av behovskoefficient (bk) på vanligt förekommande fritidssysslor i enighet med definitionsbegreppet nöje och eventuell namnändring.

Golf har en bk om endast 0,002 varför SBV förordar användningen av prefixet nöjes*.
Segling har en bk om endast 0,06 varför SBV förordar användningen av prefixet nöjes*.
Ridning har en bk om endast 0,0004 varför SBV förordar användningen av prefixet nöjes*.
Bergsklättring har en bk om endast 0,00001 varför SBV förordar användningen av prefixet nöjes*.

Det är min uppfattning att dessa sysslor från och med nu bör betraktas som rena nöjen och skall därför också behäftas med prefixet nöjes*. Enligt SBV är allt som har bk < 1.0 att betrakta som rena nöjen och bör i ärlighetens namn också definieras som sådana.

 

Faktum är att näst intill allt moderna människor företar sig på ett eller annat vis kan definieras som nöjessysslor. Det är en bieffekt av moderniseringen och industrialiseringen av samhället där maskiner friställt miljoner människors slit med att få ihop till föda, värme och tak över huvudet.

Det är ett faktum vargaktivisten verkar ha bortsett ifrån.

1 kommentar
  1. Roger sa:

    Haha, kul och välkomponerat! Däremot tror jag inte att de som brukar kasta fram ordet ”nöjesjakt” förstår innebörden i vad du just skrivit… 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: