När mångfalden tränger sig på

Det finns en ganska väl underbyggd uppfattning om att vargsympatisörer mest håller till i storstäder, att de med få undantag faktiskt behöver beblanda sig med den ”biologiska mångfalden”.

Biotopen ovan är naturligtvis inte önskvärd och kanske inte heller möjlig. Om än man kan tro det i vissa fall av näst intill patologisk förtjusning i just varg. Lo, björn, järv och fjällrävar har inte samma attraktionskraft verkar det som.

Vad bilden försöker beskriva är en av flera besvärliga aspekter med just varg.

För det första handlar det om det plötsliga intrånget i något du helgar. Varg etablerar sig lite hur som helst och gör ingen skillnad på privat och statlig egendom. Vargen är naturligtvis inte ensam om att finna boning där det passar men dess minst sagt tvivelaktiga status som skyddsvärd gör att du i samma ögonblick intrånget sker också står maktlös.

När grävlingen hotade att underminera min spannmålssilo kunde det lösas med ett par kvällars vakande med bössan. Och när en skabbräv tog en av gårdens katter så löstes det också på precis samma vis.

Kommer vargen kan du inte åtgärda själva intrånget och de skadeverkningar som följer. Sådant leder till frustration på så många plan då det är att frånta markägaren de fundamentala rättigheterna som kommer med just äganderätt. I en rättsstat skall man inte behöva strida för sin egendom och rätten till avkastning på densamma.

För det andra beskriver bildens onaturliga förhållande ungefär hur onaturlig vargen är för den svenska landsbygden.

Landsbygden har formats av 150 års mer eller mindre rovdjursfritt tänkande. Det är en så pass lång tid att man faktiskt kan säga att vargen är onaturlig för landsbygden. Det kan vara ett argument som är svårt för en rovdjursromantiker att ta till sig men om man plötsligt skulle återinföra andra saker som var vanligt för 150 år sedan kanske argumentet är lättare att begripa.

Varg är helt enkelt lika omodernt som att dö av lunginflammation i brist på penicillin.

Så kan man väl inte tänka? Jo, varför inte! För det handlar faktiskt om en väldigt selektiv inställning till vad som skall återintroduceras. Varför har man valt att just vargen skall bäras fram som den biologiska mångfaldens heliga graal? Varför inte något sällsynt endemiskt allmogefår som på inget vis orsakar likvärdiga problem men som när den biologiska mångfalden skall summeras ger samma resultat. Rent utav ett bättre resultat.

För det tredje illustrerar bilden en plump i protokollet för den som besiktigar en fastighet inför köp eller försäljning. Precis som mögel i badrummet eller hårt trafikerade vägar inte är värdehöjande är vargen inte heller det. En fastighet värderas utifrån en samlad bedömning av vad den har att erbjuda i form av bekvämligheter och möjligheter. Förekomsten av varg mer eller mindre omöjliggör jakt och försvårar hållande av tamdjur. Den gör att dina husdjur ständigt är oskyddade och inte kan röra sig obehindrat ens inne på gården. Hur du väljer att se över barnens situation är upp till var och en men nog är ett ”extra öga” en rimlig försiktighetsåtgärd.

Den som påstår att de inskränkningarna inte innebär ett lägre fastighetsvärde måste sakna all form av förståelse för hur prismekanismer fungerar.

Till sist kan sägas att de som drabbas av varg lätt kan hålla sig för skratt när de får läsa om hur människor som får sina tulpaner nedtrampade av rådjur tycker att det är ett problem och ropar på kommunens hjälp. Och när de som brottas med vildsvin i villaområden inte heller tycker att de skall få finnas där.

Då känns det inte riktigt som att vi alla tar lika stort ansvar för den biologiska mångfalden. Och inte heller känns det rätt med den extra ansträngningen som ett stort, intelligent rovdjur faktiskt betyder.

2 kommentarer
  1. Mats Åhman sa:

    Jag undrar varifrån kommer alla vargar med avvikande beteende?
    Det är många sådana tycker jag mig se då man läser om vargar som rör sig i och omkring byar och samhällen, kan det vara så att dom har blivit utplanterade från djurparker eller hitflyttade från Ryssland el. Finland?
    Om nu det skulle vara så, vem har godkänt det?, vad jag kan dra mig till minnes så är det väl olagligt att plantera ut djur från andra länder i Sverige, inte minst med tanke på vad dom kan föra med sig för sjukdomar och smittor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: