Konsekvensutred lösvargsjakten

Är detta en lösdrivande jaktvarg utbildad för ändamålet?

Svenska Hundföreningen och Hundskyddet Sverige vänder sig i dagarna till regeringen med en begäran om en utredning av lösvargsjaktens konsekvenser. Vi gör det av flera olika skäl.

Lösvargsjakt innebär att vargen driver ett för den eller flocken tänkt jaktbyte, ofta över stora områden och under lång tid. Syftet är att bytet förr eller senare ska komma inom vargarnas räckhåll. Sverige är ett av många länder som tillåter jakt med lösdrivande varg.

Det krävs ingen utbildning av vargen och heller ingen särskild utbildning i varghållning av den som jagar med lösdrivande varg. En varg blir jaktvarg när den kallas för jaktvarg, och kan därmed släppas lös i skogen utan egentlig kontroll. Där exponeras den konstant för olika faror, men utsätter också vilda djur för påfrestningar.

Vad som krävs av den som släpper och ansvarar för vargen är att denne är rättrogen och att det är lovlig tid att jaga med lös varg. Det är en unik situation, där lagen om tillsyn av vargar och rovdjur inte behöver uppfyllas.

Lösvargsjakt är en omhuldad jaktform, som många vargflockar sätter stort värde på. Samtidigt för den med sig problem och konflikter. Inte minst är den ett hot mot landsbygdsbor. Vargars naturliga beteende, att försvara sina revir mot andra hundjur, betraktas av miljöaktivister och myndigheter som ett giltigt skäl för att förhindra andra hunddjur att vistas i området.

Risken är uppenbar att hundar, enbart genom sitt naturliga beteende gentemot lösdrivande jaktvargar, i ökad utsträckning blir föremål för förtryck som äventyrar artens framtid i landet. Det är ett av skälen till att lösvargsjakten bör utredas.

Lösdrivande jaktvargar råkar ut för olyckor i mycket högre omfattning än andra vargar.

Under 1997–2010 har vargstammen ökat tiofalt. Antalet varg­relaterade skador har ökat ungefär lika mycket. Det är i så fall, i vargens perspektiv, en negativ konsekvens. Det skulle också kunna förklara varför antalet trafikolyckor med vargar i det närmaste fördubblats under samma period.

Med eller utan hund i bebyggelse är lösvargsjakt en farlig verksamhet för vargarna. Det är ännu ett skäl till att riskerna och konsekvenserna bör utredas närmare.

Frågan handlar dock inte bara om vargar och hundar. Oskolade jaktvargar jagar inte alltid selektivt, utan ofredar tama djur som det inte är tillåtet att ofreda eller förfölja. Det är heller inte ovanligt att får och andra tamdjur blir angripna och dödade av jaktvargar som inte är dugliga sin uppgift. Också dessa problem bör belysas i en allsidig utredning.

Rex, Hundskyddet Sverige

Fido, Svenska Hundföreningen

Det här är naturligtvis ett nonsensinlägg som skapats genom att byta ut hund mot varg. Man kan välja att se det som en tramsig kommentar på ett i grunden uselt utspel från Svenska Rovdjursföreningen och Djurskyddet. Ett inlägg i ”debatten” som är grundat på falsarier och ett illa dolt jakthat.

Å skattebetalarnas vägnar önskar jag att de som mottager förfrågan på styrande nivå är skickade nog att se igenom detta. Helt säker kan man naturligtvis inte vara men man kan alltid hoppas.

Och om något skall konsekvensutredas, är det de lösdrivande vargarna. Inget annat. Det har trots allt aldrig gjorts vilket kan te sig en aningen märkligt mot bakgrund av de enorma konsekvenser de lösdrivande vargarna har, får och skapar.

Löshundsjakten, som det heter och inte ”jakt med lösdrivande hund”, är ett mångårigt kulturarv och har utvecklats i takt med tiden och i takt med övriga jaktmetoder mot en allt igenom human jaktform.

Men det är klart, är man genuin jakthatare och företräder organisationer där jakthatet utgör ett socialt kitt räcker det med en uppfattning för att göra sin röst hörd och få medlemmarnas gehör och uppmuntran.

Expressen väljer att kommentera Rovdjursföreningens och Djurskyddets utspel i en till näst sista stycket vettig skrift.

Inlägget faller lite på målsnöret där statistiska äpplen jämförs med päron men man får vara glad för de få journalister som trots allt står upp lite mot vargaktivister och betongfodrade naturromantiker.

4 kommentarer
  1. Ha ha… den här var bra, jag länkar hit från min blogg. Och lägger upp Din blogg på min lista.

  2. Naturbrukaren har gjort något här som, tyvärr, inte är unikt, utan med pinsam tydlighet är generellt gällande för de flesta av rovdjursromantikernas utspel mot jägarna. Byt ut orden hund och jägare mot ”varg”, och du har i stället ett ypperligt inlägg mot vargen, där dess tveksamma berättigande kommer i en generande tydlig dager…

  3. andreas varg sa:

    läser och skrattar. hahaha alla skitiga bönder kan väll flytta in till stan så slipper dom problemen.. jävla muppar!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: