Miljöpartiet diskriminerar kunskap

Som lantbrukare är det inte ovanligt att man kallar in expertis när nya odlingsmetoder skall provas, djurstallar skall byggas och påförd administrativ börda av EU skall tröskas. Det är inget konstigt med det för hur mycket jag än tror om mig själv är jag inte fullärd.

Miljöpartiet var säkert en bra idé från början men i takt med att lediga politiska tjänster besatts av rättrogna aktivister har det finstämda budskapet med maskrosor i grönt och gult börjat anta en brunare ton.

Den ideologi som så sakteliga fått fäste inom partiet är den där naturen är ”rätt” och människan ”fel”. Ungefär så enkelt kan det uttryckas. All mänsklig inverkan är av ondo och bör enligt försiktighetsprincipen minimeras till nivå jutesäck och rotfruktsdiet.

Miljöpartister har också kommit undan med väl mycket anser undertecknad. De är dåligt insatta i mycket men eftersom många av deras väljare står att finna inom städerna blir deras kompetens i sakfrågor sällan ifrågasatt. De är de gröna sköna som vill allt väl och sådant gillas av stadsbor med konstant dåligt miljösamvete.

Om de är dåligt insatt i hur jordbruk fungerar i verkligheten är de om möjligt ännu sämre informerade när det kommer till rovdjur. Det enda de vet är att de vill ha dem och att inget får stå i rovdjurens väg.

Att vi håller på att ge bort en värdefull källa till hundraprocentigt ekologiskt kött struntar de högaktningsfullt och okunnigt i.

I Västmanland som upplever en fullkomlig explosion av vargar har naturligtvis efterföljande konflikter uppstått. På Naturvårdsverkets fråga om var nya vargar kunde odlas inom länet sparkade det lokala Jägareförbundet bakut, rapporterar Västerås Tidning.

– Det har blivit en ohållbar situation, säger Torbjörn Larsson, ordförande i Jägareförbundet Västmanland, till Västerås Tidning.

Jägareförbundet menar att de kan acceptera maximalt ett vargrevir i länet, alternativt två delar av ett revir. I dag finns det totalt fem revir. Han menar att vargstammen bör börja kontrolleras nu då ökningen av antalet vargar annars riskerar att ske mycket snabbt.

Larsson talar mycket riktigt om att vargar förökar sig och att skadeverkningarna måste kontrolleras. För att det blir skadeverkningar är ofrånkomligt. Endast en naiv naturromantiker kan påstå något annat. Förutsättningarna för att vargen skall ha en mycket gynnsam tillväxt inom ett viltrikt län som Västmanland är naturligtvis goda. Valpkullar med 6 överlevande är inte en förväntad överdrift.

Torbjörn och de han företräder måste ses som sakkunniga. De vistas i, beskådar och inventerar viltet och skadorna och betalar arrende för att få tillgång till jaktmark. De är sakägare och expertis.

Men, de är enligt Miljöpartisten Sussanne Linde, bara klädda i grönt och saknar den gröna sköna inställningen till naturen och livet. Eller kanske bara naturen. För enligt Linde och liknande är jägare ett pack som bara önskar livet ur allt på fyra ben.

Mijöpartisten Sussanne Linde, från Arboga, är dock inte intresserad av jägarnas åsikter. Och hon efterlyser en nyanserad och neutral debatt om vargen.

Nej, att låta sakkunniga deltaga i debatten är inte intressant för de kunde kanske tillföra något utöver skrivbordsidéer om rovdjur, balans och sköna gröna åsikter om samexistens.

Hur skulle det se ut om frågan istället gällde jämställdhet, etnicitet eller arbetsrätt?

Ja du Linde, du kan försöka kalla till debatt om jämställdhet och i inbjudan endast ta med män. Eller kanske en annan tillställning där du vill diskuterar rasfrågor och diskriminering och inte bjuda in någon med ansträngande efternamn. Eller en om arbetsrätt där du bara bjuder in företagsägarna.

Det kommer ge din politiska karriär raketfart.

 

7 kommentarer
 1. De två klart största hoten mot en levande landsbygd är 1: Varg och 2. Miljöpartiet

  • ”De två klart största hoten” säger du…hm…
   Nja, möjligen då om man bortser från:

   1. Att jordbruk i Sverige blir olönsamt när man tvingas konkurrera med importerade livsmedel som a) tillverkas i områden med mer gynnsamt odlingsklimat, b) tillverkas med metoder och förhållanden som inte tillåts i Sverige, och c) transporteras långa sträckor till löjligt låga kostnader.

   2. Att mekaniseringen inom jord- som skogsbruk med hjälp av billiga fossila bränslen blivit så total att a) det återstår ytterst få arbetstillfällen i dessa branscher, och b) de investeringar som krävs innebär stordriftsfördelar som slagit ut det mesta av småskaliga enheter i branschen.

   3. Att det konventionella moderna jordbruket innebär en djurhållning som a) drivs på odlat foder (som kan importeras) snarare än bete, b) gör att man går miste om mycket av djurens markförädlande funktioner.

   4. Att monokulturodling, övergödning, giftbesprutning och annan miljöförstöring utarmar den biologiska mångfalden, naturresurserna och landskapsvärdena.

   5. Att mänskliga, ekonomiska och andra resurser från hela landet genom dagens samhällsstrukturer på en mängd olika vägar ansamlas och koncentreras till storstäderna.

   6. Enorma väg- och stadsbyggnadsprojekt som skär sönder och förstör de bästa jordbruksbygderna.

   7. En populärkultur och samhällsstruktur som hyllar det urbana, konstlade och ombytliga snarare än det lantliga, naturnära och tillvaratagande.

   8. Alla partier förutom Miljöpartiet.

   …då kanske vi kan börja diskutera de där två ”hoten”…

   • Vem som helst kan väl rada upp hot mot svenskt lantbruk med olika grader av allvar. Frågan är vem som kan presentera en trovärdig lösning, ett alternativ? Det vore intressant att höra ditt alternativ till ”billiga fossila bränslen”?

 2. Olov Östlund sa:

  Som uppfödd med bössan i ena handen och motorsågen i den andra vill jag påstå att jag är allt annat än stadsbo.
  Det stora problemet här är att skogsfåglarna i stort sett försvunnit. För 30 år sen tog vi en och annan tjäder i trädgårn, numera kan man gå flera dagar i skogen utan ett enda uppflog. Skogsfågeln har minskat med mer än 90% sen jag började jaga. Det beror inte på ökat jakttryck eller varg, det beror på ökad miljöförstöring och ett ohejdat skogsbruk. För att kunna påverka detta valde jag miljöpartiet. I vårt KF är hälften av miljöpartisterna jägare, i övriga partier är det bara ett fåtal som är det. De flesta varghatarna och vindkraftmotståndare verkar aldrig ha tagit ett kliv utanför bilen, därav okunskapen och rädslan. På tio mil järnväg i skogslandskapet dödas det minst en älg i veckan, skall vi förbjuda tåg också ?

  • 30 år är ett långt perspektiv och tillgången på skogsfågel lär ha varierat många gånger under tiden. Tyvärr köper jag inte ditt argument rakt av att det skulle handla om ”ökad miljöförstöring” och ett ”ohejdat skogsbruk”. I Sverige har vi trots allt ett ganska framstående och miljömedvetet skogsbruk. Mycket bättre än på många andra håll i världen. Tillgången på skogsfågel är en fråga med många bottnar som jag inte har tillräckligt med kunskap kring för att diskutera.

   Din kommentar om älgar och tåg vittnar om att du har svårt att begrip den relativa nyttan dvs besväret ställt mot nyttan. Vi kan gott leva utan varg, det har vi gjort i 150 år, men utan tåg lär det bli väldigt knepigt.

 3. Olov Östlund sa:

  Märktes det nån skillnad när alliansen höjde bensinskatten med 18 öre direkt när man tillträdde 2006 ?
  Betydde inte försämringen av avdragen för arbetsresor med 2000:- per år någonting?
  Betydde inte beskattningen av trafikförsäkringen med i snitt 700:- per år någonting?
  Flydde man landsbygden då? Men 49 öre, dvs ca 600:- per år innebär en katastrof.
  Den som pendlade 4 mil om dagen INNAN Alliansen kom till makten körde ca 880 mil per år till arbetet.
  Då fick man dra av ca 8900:-/år. Efter fick samma person dra av 6500: per år.
  Efter valet 2010 höjdes bilskatten igen, mest på äldre bilar,
  DVS sådana bilar som vi utanför städerna har råd med.
  Vad har alliansen kostat landsbygden om man lägger ihop alltsammans ?

  • Nu handlade inte det här inlägget om mp:s inställning till bensinskatt utan om deras ovilja till att bjuda in sakägare med kunskap till en diskussion om varg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: