Reptricket

Vid näst intill samtliga diskussioner kring varg brukar det uppstå delade meningar om hur många vargar det finns, hur många som bör finnas och hur många som en gång funnits.

Man bör trots allt inte förvånas över detta då beslutet 210 vargar och 20 föryngringar i sig är förvirrande. Nu är ju det beslutet förkastat och istället skall vi ha 450 men det är i alla fall intressant att se hur genialiskt uttänkt det hela var från början.

Beslutet som kom 2008 – En ny rovdjursförvaltning, om ett tak om 210 vargar och 20 föryngringar är faktiskt en pr-mässig manöver i världsklass då det låter som lite drygt 210 vargar och kanske en och annan valp. Det är ungefär så snacket går bland folk om man frågar, att det rör sig om ett hundratal eller två för att vara exakt.

Nu är det som så att 210 vargar kanske inte hade varit ett problem om det inte vore för en del besvärliga omständigheter som jag tycker man bör känna till.

  • Med en bas om 210 vargar samt 20 föryngringar hade vi efter dessa föryngringar 80 nya valpar. Det blir en total om 290 vargar vilket är 38% fler än 210!
  • Med en licensjakt om 27 djur första året ökar alltså basen inför nästa års valpkullar. Man hade minst behövt skjuta av lika många som tillkom för att bibehålla nivån 210. Men så gjordes alltså inte trots att forskare vill skjuta det dubbla, 40 st mot vad som gick att genomföra politiskt, 27st 2009 och 20 st 2010.
  • Av Sveriges totala areal är mer än hälften förbjudet område för vargen på grund av betande renar och den så kallade renbetesgränsen. Där ovan är vargen mer eller mindre fredlös. Alltså kan man inte bara rakt upp och ner säga att vi har plats för varg.
  • Sverige nedanför renbetesgränsen är ingen nationalpark likt Yellowstone – det är ett levande landskap med människor, företag och tamdjur som har mer gemensamt med tomtmark än vildmark. Alltså är det mycket privat mark som tas i anspråk.
  • I Sverige får du inte skjuta en varg om den tar dina tamdjur eller din hund med mindre än att du blir föremål för en brottsutredning. Där skiljer vi oss väsentligt från våra grannländer.
  • Om vargen spridits ut över hela den södra landsänden hade det kanske, jag säger kanske, gått att hantera en stam om knappt 300 vargar. Men som det är nu när ett fåtal län tvingats ta på sig hela ansvaret för den biologiska mångfalden (floskelvarning) blir det ohanterligt.

Som det är idag med cirka 400 vargar inom i princip samma områden som tidigare börjar det bli väldigt kännbart för innevånarna som rastar sin hund, rider sin häst eller bara tar en promenad på egen hand. Nej, brist på solidaritet och avsaknaden av rejäla årliga avskjutningar kommer bli vargens nemesis.

Ett, tu, tre är de så många att det samlade besväret blir så stort att opinionen vänder på ett knappnålshuvud.

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: