Pragmatiker

Västvärldens miljö- och djurrättsorganisationer med Brigitte Bardot i spetsen biter förhoppningsvis i gräset den här gången. För, tro inte för ett ögonblick att de reflekterat över de följdeffekter som 100.000 hemlösa hundar medför.

Nej, de är som förblindade av djurets egenvärde och ser varken problemets ursprung, dess tillväxt och slutliga lösning. De åsidosätter systematiskt de människor som tvingas hantera de hemlösa hundarna.

Att den före detta filmstjärna ränner runt och dikterar vad som är rätt och fel långt från sina hemtrakter är absurt och inget annat än ett uttryck för en personlig längtan efter bekräftelse. För i andra, konstnärliga sammanhang får hon det inte.

Om man inte tar tag i problemet nu, på det vis man vill är problemet dubbelt så stort om 2 år. Hundar förökar sig nämligen väldigt snabbt.

Att exportera hundarna är under inga omständigheter ett alternativ då de dels kan bära på en mängd sjukdomar av smittsam karaktär och dels är de inte domesticerade. Dvärgbandmasken är mycket vanligt förekommande i Rumänien.

Vilda hundar är ett utmärkt sätt att få bandmasken att sprida sig bortom all mänsklig kontroll. Men det bryr sig säkert inte miljöorganisationerna om. De bryr sig bara om djuren och inte de människor som riskerar att smittas av en dödlig sjukdom.

Dessutom är chansen att en ömkande djurrättsaktivist skulle kunna hantera en halvt eller helt förvildad hund mer eller mindre obefintlig.

2 kommentarer
 1. irene andersson sa:

  Att avliva lösspringande hundar löser inga problem. Stöd i stället de organisationer som bedriver kastreringsprojekt i landet ex.vis den svenska ideella föreningen Hundhjälpen. Hundarna som kommer till Sverige är vaccinerade, kastrerade, lämplighetsbedömda, veterinärbesiktade, avlusade, avmaskade, medicinerade och chippade. Vi är närmare 300 medlemmar som har fd rumänska herrelösa hundar i våra familjer. Det finns även liknande organisationer i andra europeiska länder som samarbetar med föreningen SaveTheDogs. ”Chansen” att vi kan hantera dessa hundar är ganska stor som vi ser det. Eller vad tror du?

  • Jag förstår att ditt hjärta blöder för dessa hundar men det till trots tycker jag att en lösning inom landets gränser är mer tilltalande än att man istället skall exportera en fraktion av problemet. Om du bryr dig om hundar på riktigt och inte bara på distans kan jag meddela att det finns 11 endemiska hundraser i Sverige där vissa är på gränsen till utrotning. Exempelvis Sveriges äldsta hundras, Schillerstövaren som under 2010 endast noterade cirka 80 nyregistreringar. Det är något att kämpa för tycker jag. Hamiltonstövaren, Drevern och Smålandsstövaren lika så. De är alla unika svenska hundraser som en gång lade grunden till SKK men som nu ser ut att inom ett par år helt försvinna därför att vi bestämt oss för att utöka vår fauna med ryssvargar.

   En Rumänsk vägkorsning är på inget vis jämförbar med ett sådant kulturarv.

   Hur många av dessa 100 000 hundar hade ni planerat rädda?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: