Slutet för batteribilen

Nu torde sista spiken vara islagen för batteri- och spritbilar. Från första dagen har undertecknad varit mycket skeptisk till detta fenomen helt enkelt på grund av att jag räknat på nettoenergin.

Nettoenergi är alltså vad man får ut i slutänden av en produkt och för etanol är det mindre än man stoppar in. För batterier är det väl också ytterst tveksamt om allt grävande efter jordmetallerna inte ger en negativ slutsiffra.

Etanol och batterier är inga egna energikällor utan är transportmedel, behållare för lagrad energi. Hade vi kunnat pumpa upp Etanol ur backen som vi gör med olja hade det varit en annan femma men så är det som du säkert vet absolut inte.

Först skall marken brukas, sås och gödas. Sedan skall vetet ogräsbekämpas en eller två gånger för att sedan slutligen tröskas. Därefter skall det torkas en smula för att sedan gå till en fabrik som framställer etanol.

Alla ovanstående delmoment är beroende av fossilt bränsle som måste tas med i beräkningen när man som grön bilist tankar sin spritbil för att transportera hem sitt kravkaffe.

Att det fungerat över huvud taget är ett resultat av huvudlösa politiker som strött skattelättnader och subventioner över en energiparadox som egentligen aldrig borde ha lämnat ritbordet. Men det är klart, där det finns skattesubventioner finns alltid mindre nogräknade företagare. Bilbranschen är inget undantag.

Men, de nya skattereglerna för sprit- och batteribilar kommer i alla fall att spara staten en halv miljard om året. Naturbrukaren tänker sig att det kan behövas nu när Europa lider av ekonomisk mjältbrand.

För den som vill köra så grönt som det bara är möjligt gäller som alltid att köpa en begagnad bil med en snål dieselmotor. Men mest av allt handlar det om att ändra sina resvanor och kanske inte ställa upp på att åka över halva länet bara för att grabben skall spela fotboll.

En lokal fotbollsmatch dit folk kan promenera eller cykla är oändligt mycket grönare än en batteribil.

1 kommentar
  1. Men numera kan man ju ladda sin elbil vid McDonalds? Och det måste väl ändå vara miljövänligt…eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: