Överdrivet vurmande

Det är symptomatiskt på något vis att några av de värsta trädkramarna tycks finnas i städerna. Som vore det en omvänd logik där antalet träd står i omvänd relation till insikten om hur träd fungerar. Att de lever och dör, ibland tidigare än vad som kan tyckas nödvändigt.

Urbaniseringen har gjort märkliga ting med människors medvetande. Gladeligen köper man ekoprodukter i tron om att världen blir bättre för att i nästa stund resa till thailand. Man går över till vegetarisk kost för att man vill minska sitt ekologiska fotavtryck men vet tämligen lite om de fosilt drivna växthusen i Europa som producerar de ätliga grönsakerna.

Via ekomaten, ekobilen och en skvätt trädkramande försöker man dölja ett dåligt samvete som kan tänkas följa med att bosätta sig i den biologiska enfaldens högborg – storstaden.

Man struntar i att göra nämnvärd analys över hur ekomaten produceras utan nöjer sig med att det står eko på paketet. Som lantbrukare kan jag meddela att ett mer passande namn vore besprutningfritt.

Men, eko det är allt att ta i.

För ekobonden han får gno med traktorn om det skall bli något att tröska bortsett från tistel, molla och maskros. Faktum är att grannen gör av med 50% mer diesel än vad jag gör och han kör eko. Jag kör konventionellt så det sjunger om det.

För den skitnödige ekokonsumenten rekommenderas att tänka i termer av energi istället. Då kommer du snabbt fram till vad som krävs för att något skall vara så eko som du eventuellt tror att det är.

Lika samma är det med hybridbilen – inte är det så miljövänligt att bryta sönder jorden för att skrapa fram sällsynta metaller till de där batterierna. Men de tidigare skattelättnaderna och gratisbiljetten förbi biltullen var säkert viktigare än den egentliga effekten för moder jord.

Vill du köra med minsta möjliga påverkan så rekommenderas en begagnad snål diesel samt att du tar dig en rejäl fundering över dina resvanor.

Åter till tv-eken. Fäll, gör särskilda parkbänkar av plankorna och plantera ett nytt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: