Kommer bli trevligt värre

Den utökade skyddsjakten som Naturvårdsverket talar om kommer på inget vis att stävja den utveckling vargstammen har idag. Inför nästkommande föryngringssäsong kommer ytterligare 156 nya individer att leta sig ut i markerna.

Totalt pratar vi då om en vargstam om allt mellan 500 och 600 vargar. Vilket i sin tur är 50 till 150 fler än det nya taket om 450 vargar.

Märkligt hur man ruckar på saker och ting hela tiden.

550 vargar kommer i runda tal att betyda 80-100 vargrevir inom vilka alla förutsättningar förändras. Dels kommer de äta drygt 10000 älgar och rådjur om det inom ett revir tas 120-150 älg per år och dels kommer den allmänna trivseln garanterat att få sig en törn.

Jakten kan du som markägare eller arrendator glömma. Glöm den bara. Skjuter du vilt i ett vargrevir så skjuter du på kapitalet och inte på räntan då vargen tar 60-80% av reproduktionen. De resterande procenten skall räcka till övrig dödlighet.

Alla som läst på lite är nämligen inte lika övertygade om att vargen i stort sett är ett hunddjur utan hem utan faktiskt ett kraftfullt rovdjur som ibland angriper människor men väldigt ofta hundar. Så att promenera i ett vargrevir med hunden hårt i koppel är att rekommendera men aktsamhet bör trots allt råda om nu den lokala maten börjar ta slut. Då kan intresset för din kopplade hund bli större än vad du tycker är bekvämt.

Om du inte vet hur det ser ut när en hund dödas av varg så har jag några bilder här.

Om du sedan har för avsikt att rida eller kanske låta dina barn rida runt i skogen bör du ha en häst som klarar av lukten av varg. I gården näst intill blev ryttarinnan avkastad mitt i skogen i höstas då hästen fick vittring av varg. Den sprang direkt hem till stallet och kom inte ut förrän dagen därpå. Som tur var klarade sig kvinnan med några mindre blåmärken. Att trilla av en stegrande häst kan sluta väldigt illa.

Att ha katt eller hund lös på gårdsplan eller runt stugknuten rekommenderas heller inte. De blir vargmat helt enkelt. Lås in dem eller riskera att bli av med din trotjänare. Det är ett faktum.

Och när eller om du vill flytta så säg då inte att det finns varg i området. För det är bara i fantasin som folk vill leva med varg. I verkligheten är det något helt annat. Den tilltänkta köparen kanske är hästägare och vill rida lite i naturen eller så har de hund eller katt. Eller så är de jaktintresset som fått dem att flytta ut till landet. Då bör du verkligen vara tyst om du vill sälja huset.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: