Frosten nyper tag

Morgonens promenad var den man väntat på hela hösten. Den när frosten stämt upp färgpaletten och en skir hinna av is lagt sig över gårdsplanens vattenpussar.

Det är då, när man stoppar händerna i fickorna och drar in skärpan genom näsan som man vet att hösten äntligen går över i sin sista nyans av brunt. Istället väntar första snön och med den kan man inventera sin viltstam. Kanske få nys om hur många harar som fötts under året och hur många rävar som fortfarande slår sina lovar in på ägorna.

Kanske får man även syn på lokattens spår som i år kraftigt decimerat stammen av rådjur. Förra årets vinterräkning var 14 djur på cirka 600 hektar. 2009 räknade vi in 27 på samma areal.

Jag vet att jag i alla fall har 3-4 djur kvar. Någon jakt blir det inte på dessa utan förhoppningen, om än smal, är väl att de skall undgå vildkatten och kanske få chans till reproduktion till våren.

Det ser väldigt kallt ut för dem ute på fälten där de står. Det är det enda skyddet de har mot lokatten, att inte stå bland träden i skogen. Men, hellre lite blåst än döden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: