Hur kan man dyrka ett skadedjur som vargen

De som pratar sig varma om vargen, aktivisterna gör det till sådan gräns att termometern signalerar överhettning. Det är inte ett lite svalt gillande vi pratar om utan ett fullvärdigt dyrkande. Av ett skadedjur.

Minns ni punkarna som drällde runt på stan med ett råtta klängande på axeln bara för att stressa livet ur råttfobikerna. De hade även en faiblesse för nitar och allmän spöklik utstyrsel som hade som enda syfte att agera optiskt oväsen i en för deras del alldeles för tråkig värld.

Vargkramarna är faktiskt inte så lite lika punkarna. Skillnaden är att punkarna var ganska harmlösa med sin högljudda och illa framförda musik medan vargkramarnas resultat eller syfte får allvarliga konsekvenser för landsbygden.

Man kan liksom inte ljudisolera bort en varg som man kan med en bullrig punkare.

Vargaktivisternas ohämmade kärlek till skadedjuret varg är kantad av en lång rad missförstånd, myter och läror som inte är av det empatiska slaget.

De tror blint på att vargen är den heliga graalen för att uppnå biologisk mångfald och trots att framstående forskare uttryckligen sagt att Sverige klarar sig utmärkt utan varg klänger de kvar i den ”sanningen” i forum och kommentarsfält likt den siste mohikanen.

I övrigt har de fått för sig att vargen jagar på ett så fantastiskt snällt och utvalt vis att det nästan inte märks. Att det minsann väljer djur med stor omsorg och helst av allt äter sjuka individer. Här kommer även det utpräglade jakthatet in då de i samma veva som de höjer vargens jakt till skyarna säger att den svenska jägarkåren skjuter illa, är överviktiga, lata och berusade. Vad de vet om jakt har de lärt sig i Kjell Sundvalls film Jägarna. Garanterat inte i verkligheten.

Dessutom har de en direkt barnslig övertro till stängsel som skydd för boskap. Återigen har det visat sig att stängsel duger inte ett skvatt om vargen är sugen och det blir de med jämna mellanrum. Trots bevisen vägrar de se sanningen om det omöjliga i att utestänga ett fullfjädrat rovdjur. Den som försökt stänga ute en råtta vet om inte annat att det är stört omöjligt. Fällor och gift är det som gäller om man vill bli av med ohyran.

För att inte tala om koppel. Det är universallösningen för kramarkollektivet när det kommer till att undvika att hunden din blir vargmat. Visst har de rätt än så länge att koppel mer eller mindre eliminerar möjligheten för hunden att sluta i magen på en varg men hur roligt är det att som hund vara förpassad till ett liv i lina?

Här brister deras etik och logik kapitalt när de å ena stunden talar sig överhettande varma för hur viktigt det är att vargen får vara naturlig för att det är ett så fantastiskt djur men de förvägrar hunden den rätten. Jakthundar är inte avlade för att hållas i koppel 95% av tiden. De är avlade för att jaga och om de inte får det så blir de sjuka och stressade.

Sist men inte minst vill jag poängtera att den allmänna människoföraktande syn vargaktivisterna har är på inget vis lik den lite stöddiga attityd som punkarna hade. Vargaktivisterna menar att människan är det värsta skadedjuret som finns och att de är allmänt otrevliga typer. Jag har läst hundratalet kommentarer där de vitt och brett redogör för hur värdelösa människor är och att de helst av allt borde försvinna från jorden yta och lämna den till rovdjuren.

I vilken ordning de tänkt sig att det skall ske vet jag inte men jag kommer garanterat lämna in efter aktivisterna. De får min plats i kön helt gratis. Jag kan lära dem hur man binder en följsam snara så att det kan hitta ett lämpligt träd och återgå som gödsel till jorden.

För det är, hur dramatiskt det än må låta, slutstationen på den tanken – att människan är ett skadedjur värre än vargen.

11 kommentarer
 1. Elvenman sa:

  Universallösningen för dig är väl att utrota vargen på nytt så att du och dina jägarkramare i jägarkollektivet kan jaga helt fritt, eller? Samma inställning finner vi i andra länder också som i Indien med tigern. Skall vi utrota tigern (för den tar också tamboskap), lejonen, leoparderna, jaguaren mfl andra djur också? För det vill väldigt många tamboskap ägare i de länder där de finns.

  • Ove Boart sa:

   Kära Elevman , vargen har aldrig varit utrotningshotad !

 2. Nej, universallösningen för mig är att sådana som du sätter sig in i problematiken och visar en smula empati. Att ni sedan på riktigt sätter er in i hur vargen påverkar landsbygden är också ett krav.

  Mitt tredje och sista krav är att ni offrar en stor del av de eventuella intressen ni har och de möjligheter till inkomster som ni kan tänkas ha på fasta tillgångar.

  Vad skulle en sådan uppoffring betyda för din del. Vad har du för intressen? Och vad har du för fasta tillgångar som genererar pengar. Har du en hyresfastighet, äger du mark?

  Det vore också intressant att veta vad du har för hund, eftersom du likt resten av nätets vargaktivister råkar ha hundar som trivs utmärkt i koppel.

 3. Här har du din pådyvling ”Universallösningen för dig är väl att utrota vargen på nytt…”.

  Du känner till den där med sten i glashus eller hur? Men vi struntar i det och går istället över till vad du är villig att försaka för jag tycker nämligen att det är mer intressant.

  Berätta för publiken vad du gör för uppoffringar.

  I övrigt tycker jag att nog att ditt användande av ordet jägarkramare avslöjar dig som vargaktivist trots att du vill framstå som något helt annat.

 4. Tarja Ärling-Tjäder sa:

  Det här var i Finland i början på femtiotalet.
  Då jag var liten, för ca 60 år sedan, hade vi varg i skogarna hemmavid. Vi barn, som hade mellan 3 och 5 km till skolan, uppmandes då att gå vägen tillsammans (det fanns inga skolskjutsar på den tiden) och att prata eller väsnas på något sätt, medan vi gick.
  Vi såg aldrig en varg, även om vi kunde höra dem på kvällarna.
  Vi hörde aldrig att vargen skulle ha visat sig i byn eller tagit en hund. Eller något annat tamdjur.

  Jag vet inte vilka jakttider det var på den, eller om den var helt fredlös. Det som jag tycker var ändå tydligt; vargen fanns trots att man jagade den, men den var skygg och höll sig i skogen.

  Vad jag undrar över är ifall man med välplanerad jakt kan kanske uppnå samma effekt. Istället för att försöka utrota vargen, kanske man kan få den att inse att det är farligt att komma nära människor(?).

  Varför ska hela vargstammen finnas i Mellansverige?
  Varför är renen fredad medan andra tamdjur ska tåla vargattacker?! Varför skjuter man bort varje varg som råkar hamna söder om Stockholm, även när de har värdefulla gener?

  Numera har jag jakthundar och föder även upp dessa. Jag skulle inte utsätta mina hundar för vargen, som faktiskt finns på vår jaktmark, så den typen av jakt är utesluten just nu. Dock räknar jag med att skaffa en kevlarväst åt våra jakthundar med allt som hör till. Därefter kan de eventuellt släppas på vanligt sätt. I alla fall då inga synliga observationer på varg gjorts samma dag.

  Alltså; jag hatar inte varg men är lite sur på den för att den hindrar mig i mina aktiviteter. Tycker inte om fanatism i någon form och tycker att diskussionen om vargens vara eller icke vara håller på att spåra ur totalt.

  • Renbetet är skyddat via samernas särställning som urbefolkning som via EU-regler har större juridisk vikt än annat.

 5. stövaren sa:

  Blir vargen utrotad om den inte finns utsprid över hela Sverige? Att jämföra med tiger som ex är aningens felaktig då där endast totalt finns några tusen kvar, men för att dessa tusen skall finnas kvar även framöver så krävs det även att man hanterar dom efter hur människorna lever annars kommer det och har aldrig någonsin funkat.
  Människan är och förblir en egoistisk varelse, precis som djuren..för det finns inga mer egoistiska varelser än djur..det är vägen till överlevnad..
  Kolla igenom hur många oegoistiska val du gör på en dag och du blir förvånad.
  Vargen, tigern, jeoparden mfl lever bäst där inga människor bor eller verkar..vill man sen som människa besöka dessa djur så är det ju bara att ta sig en tur dit.
  Alla nöjda och glada, för djuren det kan jag tala om bryr sig inte ett förbannat dyft..
  Däremot kommer ett x antal raser att totalt försvinna pågrund av vargen…är det värt det? Säg 20 helt unika nordiska djurraser mot några inplanterade finsk/ryska/estländska vargar som globalt finns i hundra tusentals?
  Var ligger omtanken om dom?

 6. Tarja > Det är möjligt att man kan jaga den skygg igen men kruxet är att det blir sådant liv för minsta varg som skjuts att någon större jakt aldrig lär bedrivas innan detta vuxit oss över huvudet. Stammen växer med 20-30% årligen och vi pratar då om hundratals nya vargar varje år. Tror man att aktivisterna tillåter att man skjuter 100 när man knappt får skjuta en. Inte troligt. Det blir demonstrationer i svart o ett nedrans liv.

  Kevlarvest vet i sjutton om det hjälper. Vargen krossar nog benen i hunden ganska lätt.

 7. Tarja Ärling-Tjäder sa:

  Stövaren: Vad jag menar är att om man sprider ut vargstammen över hela landet blir inte trycket så stort på vissa begränsade områden.
  Naturbrukaren: Jag menar att man har så pass god koll på stammen idag att man kan rikta jakten på ”rätta” individer. Därefter kunde ju mera allmän jakt bli aktuell. Men det brådskar! Med alla föryngringar i år växer stammen såpass fort att man snart inte har någon kontroll kvar.

  Har du sett en kevlarväst, försedd med två dubbla rader piggar över ryggen. Tillbehör: ett halsskydd med piggar runt om. Jag har sett den och även provat den på min hund och tror fullt och fast på att den ger ett relativt bra skydd.
  Den är dock relativt dyr och svår att få tag i.

  Det är benen och huvudet som är oskyddade därför släpps inte hundarna om vargarna har setts på marken under jaktdagen.

  • Väst kanske funkar på större hundar. Med de mindre tror jag det blir besvärligt. Tax och drever lär vara helt uteslutet och även mindre stövare men kanske de större om än jag tror de blir ganska hindrade i sitt arbete. För en större ställande hund är det nog godtagbart. Att följa en älg kan knappast vara samma sak som en hare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: