Snart i ett län nära dig

Nu är det väl som så att en kommun eller ett län inte kan gå i konkurs. De kan bara gå fantastiskt uselt och om de rent företagsmässigt är konkursmässiga och rent tekniskt går i konkurs, kommer kommunalpolitikerna att för all framtid hävda att någon konkurs aldrig skett.

Så var det i alla fall med Haninge som mitt i den brinnande bostadsbubblan i början av nittiotalet gjorde en enorm felsatsning som slutade med ”konkurs”. Men, eftersom kommunen styrs av politiker så har de aldrig erkänt eller definierat det som skedde då som en konkurs.

Men i folkmun inom kommunen är konkurs precis vad som hände. Inget annat pk-riktigt floskelkorrekt trams som en ”ordnad repkapitalisering” eller ”reallokering av resurser”.

I Amerika kan kommuner i alla fall gå i konkurs. Ganska rejält också. Med 27 miljarder i skulder fördelat på 660 000 innevånare blev räntebördan helt enkelt större än skatteunderlaget.

Sett till varje individ är det inga direkt svindlande skulder Alabama drog på sig för att fixa avloppet. Det kostade knapp 41 000 per innevånare men inom en familj på 4 blir det naturligtvis lite mer och om endast en arbetar blir det värre.

Det har blänkt till lite om avloppen ibland även här i Sverige. De ska hålla i 100-150 år men var nätet som helhet befinner sig i dagsläget är okänt. Klart är att gator rivs upp med alldeles för jämna mellanrum vilket undertecknad erfar när han besöker storstaden.

Gissningsvis befinner vi oss på den allra bortersta änden av systemets livskurva. Och inget avloppssystem är starkare än den svagaste kulverten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: